НОВИНИ


Макрон към Денков: Оценявам куража на България да промени в такава степен модела на отношенията си с Русия /видео/

9 6066 21.02.2024
Макрон към Денков: Оценявам куража на България да промени в такава степен модела на отношенията си с Русия /видео/
Министър-председателят акад. Николай Денков (вляво) и френският президент Еманюел Макрон (вдясно) Стопкадър: БНТ

Френският държавен глава Еманюел Макрон поздрави българските власти за смелостта, който показват от началото на войната в Украйна и факта, че страната промени модела на отношенията си с Русия, предаде БНТ.


"Ние сме изключително единни по отношение на подкрепата за Украйна, изправена пред агресивната руска война, водена на нашия източен фронт и която тази седмица навлиза в третата си година.

 

По отношение на подкрепата за Украйна, ние действаме заедно с европейските ни партньори и по този начин постигнахме одобрение на 50 милиарда евро. Оценявам куража на българските власти от началото на конфликта да променят в такава степен модела на отношенията си с Русия", подчерта Макрон и увери, че ЕС трябва да играе по-фундаментална роля в осигуряването на собствената си сигурност и отбранителните си способности.



Френският лидер посрещна в Елисейския дворец българския министър-председател акад. Николай Денков, който е на еднодневно посещение в Париж. Освен взаимната солидарност към Украйна и усилията за подобряването на европейската среда на сигурност, Макрон осветли като допирни точки между България и Франция сътрудничеството в областта на ядрената енергетика и засилването на европейската интеграция.

 

"Ядрената енергия е гаранция за енергийната си сигурност и декарбонизацията", категоричен бе той.



Макрон похвали българските власти и за усилията за още по-солидна европейски интеграция чрез присъединяване към Шенген и усилията за присъединавяне към еврозоната.

 

От своя страна българският премиер заяви, че девизът на страната ни "Съединението прави силата" днес изглежда по-важен от всякога. Той изтъкна, че българското правителство и парламентарно мнозинство ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ, както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество.

 


"Затова България вече е изпълнила целта си за 2% от БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави, укрепвайки способностите си и включвайки се в укрепването на Югоизточния фланг на НАТО", каза още Денков.

 

Той припомни, че страната ни се подготвя за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 и работи по преодоляването на ветото на Австрия за сухопътен Шенген. Приоритет остава и присъединяването на България към ОИСР.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама