НОВИНИ


Анна Тертична: Царство България признава независимата Украинска народна република на 9 февруари 1918 година

7 2643 21.02.2024
Анна Тертична: Царство България признава независимата Украинска народна република на 9 февруари 1918 година
Анна Тертична ФрогНюз

"Несъстоятелна теза е, че Украйна я е измислил Сталин. Целта на тези изяви е да се оспори правото на украинския народ на независимост. Царство България признава независимата Украинска народна република на 9 февруари 1918 година". Това заяви пред БНР Анна Тертична, доктор по история и зам.-посланик на Украйна у нас. Под нейно съставителство излиза фототипния сборник от броевете на списанието на украинското посолство в София от периода 1919 - 1920 г. Тя е съавтор на монография за украинско-българските отношения между двете световни войни.


"Руските хибридни сценарии за превземане на чужди територии не са много креативни и работят по едни и същи методики от десетилетия".

 

Тертична коментира фиксацията върху дати от историята от страна на Русия:

 

"На 20 февруари 2014 година започва т.нар. "временна окупация“ на Крим от Русия. Това, което Руската федерация нарича "присъединяване“, официално става на 18 март същата година. Осем години по-късно - на 24 февруари 2022 година, Русия нанася въздушни удари и започва пълномащабна война срещу Украйна".

 

.
Лонгн Цеголски, Русия не освободителка, а потисница на народите


Тертична напомни, че за пръв път опит за превземане на Крим от страна на Русия е направен през 1994 година. 

 

"Много малко хора си спомнят това. Тогава украинските специални служби реагираха много бързо и ефективно. Стигна се до споразумение за разделяне на Черноморския флот. Това споразумение обаче се оказа нищожно –  както и другите международни споразумения, подписани с Русия.

 

Не веднъж видяхме опити Кремъл да ескалира своята експанзия към някаква измислена дата. Отново и отново се опитва да постигне своите имперски цели.  

Определено в Русия има фиксация върху историята. Опитват се да я използват като оръжие. Крайно време е да се разбере, че руската история е била фалшифицирана не веднъж. Тя се базира на митология, обслужваща идеологията на руската власт.Фалшифицирането ѝ започва още от самото създаване на Московското княжество.

 

По времето на Съветския съюз целта е създаване на единна нация и заличаване на другите нации и народи. В сегашната методика виждаме реинкарнация на най-лошите практики от съветското време". 

 

Интерпретациите на историята от страна на Владимир Путин в интервюто му за Тъкър Карлсън Тертична определи като "измислени алтернативни приказки, нямащи нищо общо с доказаните факти".


Несъстоятелна теза е, че Украйна я е измислил Сталин, посочи тя.

 

"Целта на тези изяви е да се оспори правото на украинския народ на независимост".

 

Анна Тертична се върна към 1945 г. и архивите за създаването на ООН. 

 

"Тогава Съветският съюз апелира Украинската република да стане отделен самостоятелен член на организацията. В тези документи пише, че украинският народ има многовековна история, свързана с развитие и борба за съхраняване на своята държава и национална независимост.

 

Защо тогава аргументът на международната арена е бил един, а днес режимът опитва да пробутва приказки за измислени варианти?". 

 

Царство България признава независимата Украинска народна република на 9 февруари 1918 година, припомни Тертична.

 

"Веднага установява дипломатически отношения с Киив. Там е изпратен за посланик Иван Шишманов.

 

УНР установява дипломатически отношения с повече от 30 държави".

 

.

Голяма част от българския елит е вдъхновен от идеите, разпространявани от Съюза за освобождение на Украйна, действащ по време на Първата световна война. А между големите приятели на Украйна е и Иван Вазов, посочи историкът.

 

През 1921-1922 г. се създава т.нар. Съветска Украйна. 

 

"След болшевишката окупация на Украйна  правителството на УНР емигрира, но не спира своята дейност до 1991 година, когато Украйна възстанови своята независимост.

 

До 1934 г. столица е Харков. Съветска Украйна е била създадена като хибриден болшевишки проект. Това много прилича на днешните опити за обявяване на квази държави".  Архиви за случилото се тогава има и в България. 

 

"Благодарение на тях може да научим за украинската емиграция в периода между двете световни войни, за дейността на представителите на задграничното украинско правителство". 

 

Анна Тертична се върна и към болезнения спомен за започването на руската война срещу Украйна в нощта на 24 февруари 2022 г. 

 

"Наложи се спешно да се евакуирам с детето си. Най-трудното беше да му кажа: "Ставай, започнала е война“. Да погледнеш в очите му и да знаеш, че не можеш да го защитиш. 

 

Международната общност трябва да погледне на заплахите от страна на Русия и да вземе всички необходими мерки.  

 

Русия трябва да носи отговорност за всички военни престъпления и за отказа да уважава международния правен ред". 

 

Тя подчерта, че украинският народ е изключително благодарен за помощта, оказана от международната общност и че без нея жертвите са щели да бъдат много повече."За Украйна има само една опция – да се борим за нашата свобода и срещу поредния руски геноцид. Русия трябва да се изтегли от украинските територии. Злото трябва да бъде наказано".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама