НОВИНИ


Денков: Основното в меморандума е, че трябва отново да се фокусираме върху реформите, които предстоят

6 2714 21.02.2024
Денков: Основното в меморандума е, че трябва отново да се фокусираме върху реформите, които предстоят
Министър-председателят акад. Николай Денков БГНЕС

„Текстът беше изпратен на Мария Габриел. Предполагам, че го е изпратила на ключовите лидери, които подкрепят правителството. Ако погледнем какво се случва от декември насам, това е липсата на напредък. Целта е да върнем фокуса върху въпроса защо сме направили това правителство."


Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти в Париж, след срещата си с френския лидер Еманюел Макрон, в коментар по повод меморандума за управление, който от „Продължаваме промяната – Демократична България“ предложиха на ГЕРБ-СДС. 

 

Много ясно беше казано, че меморандумът е представен като входна точка за разговори и преговори. Основното в този меморандум е, че ние трябва отново да се фокусираме върху реформите, които предстоят, категоричен бе премиерът и уточни, че това включва попълване на регулаторите и на антикорупционната комисия, както и промени в Закона за съдебната власт.



Акад. Денков бе категоричен, че ако се погледне случващото се от декември насам, липсва напредък по реформите, които са поставяни винаги в основата на развитието на страната и заради които е направено това правителство. Той допълни, че в това отношение не мисли, че трябва да има изненадани от меморандума. „Това са същите приоритети, същите задачи, просто с желанието да ги дефинираме по начин, по който не може да се отклонява вниманието от тях“, изтъкна министър-председателят.

 

Той припомни, че преди три седмици с Мария Габриел са се разделили с идеята, че ще обсъдят министрите, след като тя направи преглед на тяхната работа и след като проведе разговори с тях.



„Това досега не се е случило. Не сме провели разговора с нея“, коментира Денков. Има още време, отговори премиерът на въпрос дали закъсняват с план-графика за ротацията и допълни, че нищо особено няма да се случи, щом ГЕРБ имат конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) на 6 и 7 март. Премиерът отново потвърди, че кабинетът ще подаде оставка на 6 март, защото тогава се навършват девет месеца управление. Чакам г-жа Габриел да се обади, когато е готова, за да седнем и да обсъдим, допълни той.

 

"Начинът е да седнем на масата за преговори", посочи акад. Денков, попитан ако партньорите на ПП-ДБ не приемат условията в меморандума, има ли начин да не отидем на избори и какъв е той. Това, което ние видяхме, е, че след забавянето по отношение на тези ключови реформи трябва да намерим начин да ускорим процеса, каза още той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама