НОВИНИ


Мария Габриел категорична, че няма да подпише меморандума, предложен от ПП-ДБ на ГЕРБ

36 3486 21.02.2024
Мария Габриел категорична, че няма да подпише меморандума, предложен от ПП-ДБ на ГЕРБ
Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел БГНЕС

Няма да подпиша т.нар. меморандум. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел на пресконференция в сградата на Министерството на външните работи (МВнР). Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата, посочи тя.


„Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя и да не правя. Преди всичко – няма да подпиша т.нар. меморандум. Първо, всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на принципите на демокрацията“.

 

По думите й меморандумът на ПП-ДБ влиза в противоречие с българската Конституция. "Този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с демокрацията, правовата държава и европейските ценности за подялба на служи, регулатори и съдебна система", смята Габриел.



"Намирам го за ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. Цели овладяване на независимата съдебна система", допълни вицепремиерът.

 

Припомняме, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) предложи вчера на ГЕРБ-СДС меморандум за управление, в който е записано, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама