НОВИНИ


Sky News: Русия се въоръжава с британски дронове и инженерни продукти чрез ОНД

1 2463 22.02.2024
Sky News: Русия се въоръжава с британски дронове и инженерни продукти чрез ОНД
БГНЕС

Стоки, включително оборудване за дронове и инженерни продукти, се изпращат от Великобритания в страни като Киргизстан, Армения и Узбекистан, а след това се транспортират до Русия. Това се посочва в анализ на данни, направен от Sky News.


Анализът на официалната британска статистика показва рязък спад на британския износ за Русия веднага след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Въз основа на тези данни значителна част от британския износ са били автомобили и машини.

 

Тези стоки вече не могат да влизат в Русия от Обединеното кралство след налагането на санкциите, но данните на британската Служба за приходите и митниците (HMRC) показват, че износът за някои постсъветски държави, от Грузия до Узбекистан, които в миналото са имали добри отношения с Москва, е нараснал от почти нулева стойност с главоломни темпове от 2022 г. насам.

 

"Това е невероятно удивително - ръстът на износа от Великобритания за Киргизстан е около 1100%", казва редакторът по икономика и данни на Sky News Ед Конуей. - "Когато говорите с експерти, които разглеждат това, те казват: ако нещо прилича на патица и кряка като патица, значи е така.

 

Анализът подчертава степента на участие на Обединеното кралство в сенчестата икономика, която помага за снабдяването на руската армия с части и оборудване за оръжията, използвани срещу Украйна, пише авторът на изследването.Според него от гледна точка на нарушаването на режима на санкции изпращането на британски стоки от други държави в Русия се оказва в "сива зона".

 

"По отношение на британските износители, те изпращат стоки в Киргизстан, изпращат ги в Армения. И след това те са потенциално изпирани."

 

Европейският съюз, който също има проблем със сивия износ, разполага със списък от 45 категории "общи стоки с висок приоритет", както ги наричат, които са били открити в останките от руски оръжия на бойните полета в Украйна.

 

Анализът на Sky News показва, че британският износ за четири държави в Кавказ и Централна Азия на тези стоки, които според документите са били използвани за убиване на украински цивилни, се е увеличил с над 500% от началото на войната.

 

В отговор на това британското правителство заяви, че работи, за да гарантира прилагането на режима на санкции, пише Sky News. В момента властите създават нов оперативен модел, който ще се съсредоточи върху опитите да се гарантира спазването на режима в бъдеще."Но е съвсем ясно, че - независимо дали ще го наречете изтичане на информация или просто нефункционираща система - много от тези материали попадат в Русия директно от Обединеното кралство", заключава материалът.

 

От началото на войната Великобритания наложи редица санкции срещу Русия, а преди ден обяви ограничения за шестима надзиратели на колонията, в която миналата седмица почина Алексей Навални. Москва, която отрича да е замесена в смъртта му, нарече това "еднообразно лицемерие" от страна на Обединеното кралство.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама