НОВИНИ


Пълен списък на унищожените паметници на културата у нас за последните 24 години, ще изиска Манол Пейков

1 9951 22.02.2024
Пълен списък на унищожените паметници на културата у нас за последните 24 години, ще изиска Манол Пейков
личен архив

Пълен списък с обекти - паметници на културата в България, чиито статут е бил променен от 2000 година до днес, ще поиска пловдивският депутат Манол Пейков.


Това се налага поради факта, че през последните години се унищожават, разрушават и опожаряват много сгради - архитектурни ценности от местно и национално значение, които по неясни причини се вадят от т.нар. Забранителен списък.

 

"В Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) липсва дигитален архив и в много случаи тихомълком се отнема статутът на сгради - паметници на културата и те започват да се разрушават, без никой да има време за реакция", коментира пред Дарик Манол Пейков. 

 

Народният представител ще настоява да се уточнят и причините, поради които е променен статутът на тези обекти. "Това не може да стане без акт на министъра на културата, но процесът е лесно манипулируем, тъй като всеки министър разчита на екипа си и няма как да проверява детайлно многото документи, оставени за подпис на бюрото му ежедневно", уточни Пейков. 

 

Има редица пречки на местно и национално ниво във връзка с опазване паметниците на културата и са наложителни допълнения в новия Закон за културното наследство (ЗКН), който бе предложен за обществено обсъждане преди края на 2023 година. Специална работна група от експерти и юристи подготвя текстове, които да бъдат включени в ЗКН, така че да се гарантира спирането на умишленото събаряне на сгради - архитектурни ценности от различни инвеститори, за които някой е лобирал "по-горе", потвърди и Чило Попов от  Да, България!. Над 600 сгради в Пловдив бяха проучени през 2022 г. от експерти, които предадоха списък с тези сгради на Специализирания съвет за опазване паметници на културата към НИНКН. 

 

В Община Пловдив е на ход и програма "Да съхраним заедно Старинен Пловдив", която подпомага с до 10 000 лв. проекти на частни собственици за реставриране на фасади на старинни сгради и художествени елементи по тях.

 През последните години със средства от Японския попечителски фонд към ЮНЕСКО, по програма „Красива България” и общинско финансиране за 1,6 млн. лв. бе реставрирана къща "Клианти", а ремонтът на къща „Павлити“ (известна още като "Синята къща") бе близо 150 000 лв., като средствата бяха осигурени от държавния бюджет; 1,5 млн.лв. са планирани и за  ремонта на къща "Ламартин". 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама