НОВИНИ


Макрон към Денков: Скъпи Николай, благодаря Ви, че дойдохте в Париж

10 2507 22.02.2024
Макрон към Денков: Скъпи Николай, благодаря Ви, че дойдохте в Париж
Николай Денков и Еманюел Макрон

"Скъпи Николай, благодаря Ви, че дойдохте в Париж и че поведохте тази смела борба за реформи и проевропейска политика за България и за Европа". Това написа във Facebook президентът на Франция Еманюел Макрон.


"Заедно ние ще продължим да вървим напред в името на европейската сигурност и отбрана и за нашия енергиен суверенитет, най-вече чрез ядрената енергия", пише още Макрон.


.

Вчера министър-председателят Николай Денков пристигна във Франция по покана на президента Еманюел Макрон. В Елисейския дворец двамата говориха за важните аспекти на двустранното  сътрудничество в енергетиката, сигурността, отбраната, търговията и селското стопанство, съобщиха от правителствената пресслужба.
Били са обсъдени и общите усилия на България и Франция за поддържане на сигурността в Европа и тяхната активна роля в укрепването на трансатлантическите връзки. Във фокуса на разговора е  и подкрепата за Украйна и нейния народ чрез национални усилия и чрез структурите на ЕС и НАТО.

 

"Оценявам куража българските власти от самото начало на конфликта, да преобърнат парадигмата в отношенията си с Русия. Искам да поздравя за усилията, които бяха положени от вашето правителство, за да влезе още повече в европейската интеграция", подчерта президентът на Франция вчера.

 

"Българското правителство и парламентарното мнозинство в страната ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ чрез национални усилия и чрез структурите на ЕС и НАТО. България вече е изпълнила целта за 2% от БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави, укрепвайки собствените си способности и оперативната съвместимост на важния източен фланг на НАТО", уточни българският министър-председател. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама