НОВИНИ


НОИ няма да иска удостоверение за наследници и при пенсиите

0 2733 22.02.2024
НОИ няма да иска удостоверение за наследници и при пенсиите
НОИ

Удостоверението за наследници отпада от още една важна процедура - кандидатстването за наследствена пенсия. Това предвиждат промени в наредбата за пенсиите, публикувани за обществено обсъждане. Освен това се записва, че документите, които се издават от общините или кметствата за преценка на пенсионни права, ще се изискват от НОИ по служебен път.


Така например ако родителите наследяват свое дете, сега трябва да представят документ, удостоверяващ, че са родители - удостоверение за раждане, съдебно решение или удостоверение от общината. Занапред само при необходимост ще трябва да се представя удостоверение за раждане или съдебно решение.

 

Аналогични промени вече бяха предложени в две други наредби, свързани с плащания от държавното обществено осигуряване - обезщетенията за безработица, майчинство и др. Всички те се дължат на новите текстове в закона за електронното управление, с които се въведе изрична забрана на основание подзаконов нормативен акт, какъвто е наредбата, да се изисква от гражданите да предоставят удостоверителни документи за доказване пред административен орган на факти и обстоятелства, които са налични в регистри. Вместо това, административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър.

 

Срокът на общественото обсъждане е 22 март, а облекченията трябва да влязат в сила от 31 март.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама