НОВИНИ


Парламентът окончателно прокара законопроект срещу руските инвестиции

4 2716 22.02.2024
Парламентът окончателно прокара законопроект срещу руските инвестиции
В парламента

Сподкрепа от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" ДПС окончателно прокара промените в Закона за насърчаване на инвестициите. Те предвиждат да се създаде специален механизъм за проверка на преките чуждестранни инвестиции, за да се избегне риск от навлизане на руски капитали в сектори, свързани с Националната сигурност.


Твърди се, че целта на промените е да се синхронизира законодателството с регламент на Европейския съюз от 2019 г., който изисква скрининг на преките чуждестранни инвестиции с цел защитата на стратегически сектори. Изрично се посочва, че се прави скрининг на всички инвестиции от Русия и Беларус.


Първоначално текстът на законопроекта предвиждаше специално създаден междуведомствен съвет да проверява и дава разрешение за всички преки инвестиции на стойност над 1 млн. евро. До окончателното гласуване обаче текстовете бяха променени и сега на одобрение подлежат преките инвестиции, ако с тях се придобиват поне 10% от капитала на предприятие в България или стойността ѝ надвишава 2 млн. евро или левовата ѝ равностойност.


Първоначално ДПС искаше междуведомственият съвет да е към министъра на иновациите ѝ растежа, но според окончателните разпоредби звеното е към Министерския съвет. В него участват вицепремиер, министърът на иновациите и растежа, представители на министерствата на финансите, вътрешните работи, външните работи и др., както и представители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Държавна агенция "Разузнаване", и някои от регулаторите.


Срещу промените на ДПС се изказаха представители на "Възраждане" и "Има такъв народ". "Под благовидния претекст, че спазват Европейски директиви, побългаряват: застават на входа преките чуждестранни инвестиции. Защо е нужен още един орган, при положение, че има достатъчно органи, които да спрат, ако има злоупотреби", каза Александър Вълчев от "Има такъв народ".


"Възпрепятстването на инвестиции от Русия и Беларус е в ущърб на страната ни. Такъв вид ограничения е крайна дискриминация. Защо не поставим Турция в този списък", коментира Вениамин Воденичаров от "Възраждане".

 

Законопроектът си ДПС представи за първи път през юни 2023 г. Двамата първи вносители са тогавашният председател на парламентарната група Мустафа Карадайъ и сегашният му наследник Делян Пеевски. Карадайъ не е идвал на заседания на Народното събрание откакто подаде оставка като председател на ДПС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама