НОВИНИ


Депутатите възложиха на АЕЦ "Козлодуй" да преговаря за нови ядрени мощности с "Хюндай"

0 2348 23.02.2024
Депутатите възложиха на АЕЦ

Народното събрание възложи в срок до 15 април т. г. да се проведат преговори между "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" ЕАД и "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.), включен в кратката листа на потенциални строителни фирми за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.


Депутатите първо отхвърлиха предложението, а при прегласуването го приеха със 112 гласа "за", 29 "против" и 82 "въздържал се", с един глас повече в негова подкрепа срещу "против" и "въздържал се", предаде БТА.

 

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите.С 52 гласа "за", 161 "против" и 8 "въздържал се" парламентът отхвърли другото проекторешение, внесено от Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), с което се предлагаше да бъдат проведени преговори с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" и американската компания "Бехтел" (Bechtel).

 

Сред условията за изпълнение на проекта за изграждане на двата нови енергоблока на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с технология АР 1000 има изискване за минимум 30 % локализация на възложените строителни и проектантски дейности на етап ЕР+С; представяне на фиксирана цена за целия обем от възложени строителни и монтажни дейности; гарантиране на срок за изграждане на 7 и 8 блок; изискване за предоставяне на финансиране на възложените дейности; поемане на пълна отговорност за качеството на изпълнение на възложените строителни дейности.

 

С 33 гласа "за", 185 "против" и 1 "въздържал се" депутатите отхвърлиха предложението на Стоян Таслаков, освен с "Хюндай енджиниъринг", преговори да се проведат и с две китайски компании, заявили интерес към проекта. 

 

Относно внесените проекторешения, министърът на енергетиката Румен Радев коментира, че която и компания да избере парламентът за изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", няма да сбърка. Всяка от тези кандидатури е качествена, какво вие ще изберете, щом сте решили да правите такъв избор като Народно събрание, мисля, че няма и да се сбърка, каза той. Важно е, по-нататък да се даде възможност процедурата да се прави от експерти, допълни Радев. 

 

Важно е по-нататък да се даде възможност процедурата да се прави от експерти, допълни той.В изпълнение на предходни решения на 48-ото и 49-ото Народно събрание в посока ускоряването на дейностите по изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", министърът на енергетиката и "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД в кратък срок изпълниха част от амбициозния график и след проведена процедура за подбор на потенциални строителни фирми е съставена "късата листа" (short-list) от потенциални кандидати за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000, посочват Делян Добрев и Станислав Анастасов.

 

Южнокорейската компания "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction Co) единствена остана в списъка на кандидатите за изграждането и пускането в експлоатация на 7-и и 8-и блок в АЕЦ "Козлодуй" с технология с технология AP1000, съобщиха от "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" след извършената проверка на оценителната комисия.

 

Васил Стефанов и Ивайло Мирчев отбелязват, че със заповед на министъра на енергетиката е създаден Управляващ комитет по проекта за изграждане на блок 7 на Площадка №2 на АЕЦ "Козлодуй с технология АР1000, като на свое заседание същият този комитет е приел решение за съставяне на "кратката листа" от потенциални строителни фирми, която включва компаниите Hyundai engineering & Construction So. Ltd. и Bechtel (САЩ).

 

Всяка от тези компании, дали ще е от "Бехтел груп", "Флуор", дали ще е от "Хюндай инженеринг", са с изключително висока репутация, с качества и възможности да проведат надеждно и сигурно изпълнение на един проект, каза министърът на енергетиката Румен Радев в парламента. Много лесно се срива един проект, ако той не стартира както трябва, коментира той.  Прави ми много силно и положително впечатление, че приложение 1 е напълно идентично като съдържание, каза министър Радев относно предложените две проекторешения. По думите му важни са именно сроковете за изпълнение и фиксираните цени и условия по проекта. Факт е, че едната компания показва по-висока степен на ангажираност, а и от гледна точка на формалните критерии - явно по-висока степен и на предварителна подготовка, заяви Радев.  

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама