НОВИНИ


Съдия Тодорова: Независимо че Нотариуса е мъртъв, продължават някакви мафиотски кодове. Целта е сплашване

6 4547 23.02.2024
Съдия Тодорова: Независимо че Нотариуса е мъртъв, продължават някакви мафиотски кодове. Целта е сплашване
Съдия Мирослава Тодорова Стопкадър: bTV

"Независимо че г-н Божанов е мъртъв, продължават някакви сигнали и мафиотски кодове. Това е инструментариум, чиято цел е да омъглява и да плаши хората, което пък от друга страна означава, че поръчителите, инженерите са притеснени."


Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова във връзка с казуса с Мартин Божанов - Нотариуса.

 

"Това е епизод пореден и личните истории на всички ни са част от контекста. Можем да разберем какво се случва само ако сме достатъчно издръжливи да помним и да не губим правилната посока", отбеляза съдията.



"Когато твърде дълго време се злоупотребява с една консервативна система, каквато е съдебната, по политически причини, се стига до подобни казуси. Това не са първите сигнали за политико-криминален натиск върху съдебната система. Това е неприлично, вулгарно. Докато се преследва ефектът да има послушни съдии и прокурори, които да вършат поръчки, се оставя достатъчно широко пространство чистата криминалност да набави нещо за себе си, смята Тодорова.

 

По думите й в последните години ситуацията става все по-профанизирана и става все по-лесно разбираемо и отчетливо, което не позволява на нито една публична власт да може да се оправдава убедително, че не виждат и не разбират за какво става дума.



"Съдия Цариградска и съдия Лазаров са алармирали за насилие спрямо себе си. Лазаров - през 2017 г., Цариградска - в края на 2019 и началото на 2020 г. Не е имало действия на компетентните органи, което дава тревожен сигнал. Става ясно, че каквото и безобразие да се случи, няма реакция. ВСС през 2021 г. по настояване на съдия Цариградска поиска информация какво се случва с делата по разследване на тези сигнали. Разбра се, че нито МВР, нито прокуратурата, ги разследват. По отношение на съдия Лазаров - няма образувано производство. Изглежда цинично да не провериш данните на съдията, още повече когато става дума за дело, в което има съмнение за имотна мафия", изтъкна тя.

 

Според съдията е налице публична кампания по опозоряване на всеки, който се опитва да изобличи порочния модел. Криминалността вътре в съдебната власт се възползва, за да дискредитира агентите на промяната, допълни специалистът.



Тодорова бе категорична, че провалът на парламентарната комисия и на комисията във Висшия съдебен съвет по казуса "Нотариуса" не е предопределен изначално.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама