НОВИНИ


Тази вечер - шествие за Украйна в София, украинските цветове греят на Парламента и Министерския съвет

4 2784 24.02.2024
Тази вечер - шествие за Украйна в София, украинските цветове греят на Парламента и Министерския съвет

"На 24.02.2024 г. се навършват две години от вероломното нападение на Русия над Украйна и началото на войната", пишат във Facebook организаторите на шествие в подкрепа на Украйна, което ще се проведе днес, 24 февруари. Началният час е 17:00, като шествието ще тръгне от сградата на президентството в София.


Гражданите ще преминат през Орлов мост покрай МОЧА, за да стигнат до сградата на БНР, където ще искат руската пропаганда от ефира да спре. Крайната точка на шествието е руското посолство. Целта - Митрофанова да предаде на Путин посланията на гражданите.



Началното място на шествието - президентството, не е случайно, тъй като ще се настоява и за импийчмънт на президента Румен Радев.

 

Шествието е организирано от гражданско сдружение "БОЕЦ и СУОБ "Мати Украйна", Український Вулик -освітньо-інтеграційний центр и "Граждански мегдан".

 

"БОЕЦ призоваваме гражданите да се съберем пред президенството и да заявим отново нашата подкрепа за украинския народ до победа! Да си припомним събитията и да се огледаме - какво се случва и накъде вървим. Русия нападна Украйна, но злото се спъна в стремежа на един смел народ към свобода и независимост!", пишат те.

 

Отделно от шествието, сградите на Народното събрание и на Министерския съвет ще бъдат осветени в цветовете на украинското знаме по повод втората годишнина от началото на войната в Украйна, съобщиха от пресцентъра на парламента и от правителствената пресслужба. 

 

В 19:00 часа историческата сграда на Народното събрание ще бъде осветена с цветовете на украинския флаг.



От 18:00 до 24:00 часа цветовете на украинския флаг ще осветят и Министерския съвет по повод втората годишнина от войната на Русия срещу Украйна и десетата годишнина от анексирането на полуостров Крим. Инициативата е на министъра на отбраната Тодор Тагарев и е подкрепена от министър-председателя акад. Николай Денков, посочиха от правителствената информационна служба.

 

Посланието на този акт е България да даде кураж на украинците да продължават своята героична битка, но и да покаже, че не са сами в нея. Това е и сигнал към българските граждани да подкрепят свободата, независимостта и териториалната цялост на държавите и да се противопоставят на агресията на авторитарните режими срещу демократичните ценности. Осветяването на знакови сгради в цветовете на украинския флаг и поставянето на знамена на Украйна е и знак за единство с нашите партньори в Европейския съюз и със съюзниците на България в НАТО, заявиха от пресслужбата на правителството.

 

Украинското знаме ще се вее и на сградата на Столичната община, редом до знамената на България и на Европейския съюз, стана ясно след среща на кмета Васил Терзиев с украинския посланик Олеся Илашчук вчера. 

 

ФрогНюз

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама