НОВИНИ


Посланик Илашчук: Ако всеки ден връщаме в Украйна по едно отвлечено от Русия дете, ще ни трябват 55 г.

1 2616 24.02.2024
Посланик Илашчук: Ако всеки ден връщаме в Украйна по едно отвлечено от Русия дете, ще ни трябват 55 г.
Олеся Илашчук

"Към момента Украйна не контролира около 20% от територията си. Важно е да се подчертае, че през 2022 г. Украйна освободи 50% от окупираните територии от руските завоеватели. Тези територии са зона на правов произвол и на многобройни престъпления против украинското население. Това включва и изтезания, и жестоки убийства, и принудителна депортация на цивилни и деца", посочи посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук.


На 24 февруари 2024 г. се навършват две години от пълномащабната инвазията на Русия в Украйна.

 

"Ситуацията на фронта не е патова. В действителност е много сложна. И както всяка сложна задача, изисква специален подход и специални, проактивни решения. Учудване предизвикват оценките на някои коментатори, че ситуацията на фронта имала слаба динамика. В Украйна текат активни бойни действия по фронтова линия, която е по-дълга от цялата сухопътна граница на България. Повече от хиляда километра. И всеки ден украинските военни отбиват стотици атаки, всеки ден русия обстрелва с мощна артилерия, почти всеки ден се извършват въздушни атаки с ракети и дронове, които носят смърт и разруха по цялата територия на Украйна. Според формулата на мира на президента Володимир Зеленски Украйна работи за деокупирането на украинската територия и за възобновяването на трайния мир в Европа. И Украйна е искрено благодарна на България за присъединяването ѝ към 4 от точките на Формулата на мира. Именно на украинската формула на мира, която подкрепят вече повече от 80 страни в света като единствен път за връщане към международния правов ред", посочи още тя пред Бесте Сабри в ефира на bTV."Към момента Украйна не контролира около 20% от територията си. Важно е да се подчертае, че през 2022 г. Украйна освободи 50% от окупираните територии от руските завоеватели. Тези територии са зона на правов произвол и на многобройни престъпления против украинското население.

 

Това включва и изтезания, и жестоки убийства, и принудителна депортация на цивилни и деца. По предварителни данни, от руските власти са били незаконно откарани в русия близо 200 хиляди украински деца, които Украйна се опитва да идентифицира. Броят на официално потвърдените случаи на депортиране на украински деца е около 20 хиляди. Ако всеки ден връщаме от Русия в Украйна по едно дете, ще ни трябват 55 години. А ако са 200 хиляди, тогава? Това е кражба на генофонд. Това е геноцид в чистия му вид. Затова максимално бързата деокупация на територията на Украйна е наш приоритет. Украйна живееше и процъфтяваше в мир и разбирателство, докато 2014 година русия не анексира Крим и не инициира въоръженото завземане на Донецка и Луганска област. Гражданите на Украйна на окупираните територии мечтаят и правят планове за завръщането на мирния живот и завръщането в състава на Украйна", каза тя.

 

"Почти невъзможно е да се опише с думи атмосферата на живота на хората в условията на съвременната технологична война. Невъзможно е да се опишат емоционалното и физическото състояние на нашите хора. За да го разберете, трябва да посетите Украйна поне за няколко дена. Колкото и да е трудно на всички, всеки украинец разбира, че единственият вариант за приключване на войната и на руския терор трябва да бъде победата на Украйна. Друг вариант за украинците няма, защото това би означавало смърт и унищожение. Нашата борба за своята независимост и своята държава продължава вече повече от 300 години. Украинците не вярват нито в хибридни мирни преговори, нито в компромиси с руснаците. Русия наруши и продължава да нарушава всички норми на международното право. Тя се превърна в държава терорист и стана основна заплаха за цивилизован свят", категорична е Илашчук.

 

"Оръжие, преди всичко боеприпаси, средства за противовъздушна отбрана и самолети. Това е ключов ресурс и за зашита, и за освобождаване на нашите територии", посочи тя относно необходимата помощ."Ситуацията в Близкия Изток допълнително усложнява и без това сложната международна обстановка. Действително, разширяването на конфликтите, войните, хаоса, всичко това е от полза за държавите-агресори, особено за русия, която е лидер в създаването на хибридни и открити конфликти. Това създава нови предизвикателства и нови задачи пред международната общност. Същевременно това не промени подкрепата за Украйна, която ние усещаме. Украйна е много благодарна на страните от ЕС, включително на България, за решението за започване на преговори относно членството на Украйна в ЕС. Това е историческа крачка към възстановяване на историческата справедливост и завръщането на Украйна в европейското семейство. Възлагаме значителни надежди и на предстоящата юбилейна среща а върха на НАТО. Много се говори за това, че Украйна защитава Европа. Много е важно да не свикнем с този наратив като с даденост. Украинците – жени, мъже и деца – всекидневно загиват от руското варварство. Загиват, защитавайки своя дом и своята Украйна. Без Украйна Европа би останала сама срещу руския тероризъм", каза Илашчук.

 

"Украинско-българският политически диалог през изминалата година се развиваше много динамично и активно. Осъществиха се повече от 60 политически контакта на различно ниво. Миналата година през юли се състоя посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България, проведоха се много срещи между ръководствата на двете държави в рамките на важни международни събития. С формирането на новото Народно събрание на България и новото правителство на България съществено се усили приносът на вашата страна в международната коалиция за подкрепа на Украйна. България участва във всички политически инициативи за подкрепа на Украйна и украинския народ, активно допринася за укрепването на отбранителната способност на нашата страна в рамките на ЕС и НАТО. Украйна и украинският народ изключително високо оценяват политическата, военно-техническата, хуманитарната и човешката помощ от България. Искрено сме благодарни за всички видове помощ и подкрепа", коментира тя.

 

"Украйна е благодарна и на Народното събрание на България, и на правителството на България за приетите решения за предоставяне на военно-техническа, военна и отбранителна помощ. Това много ни помага в противостоянието срещу руските нашественици, в отвоюването на буквално всеки сантиметър украинска земя. За защита на живота на нашите граждани, които живеят в условията на систематични ракетни обстрели. Когато казваме, че военната помощ за Украйна е инвестиция в защитата на човешкия живот, това не е метафора. Всеки вид въоръжение или техника означава повече спасени хора", посочи тя.

 

"От началото на руската война на 24 февруари 2022 г. почти 10 милиона украинци напуснаха домовете си и заминаха за Европа. Приблизително 6 милиона бяха принудени да се преселят в западните области на Украйна, бягайки от окупацията на Руската Федерация. Тоест те са вътрешно разселени лица. Близо 6 милиона украинци вече са се завърнали в Украйна. Сега в чужбина се намират около 4 милиона наши граждани. От тях повече от 55 хиляди са в България. Ние сме много благодарни на правителството на България за помощта с адаптацията и интеграцията на нашите съотечественици. Надяваме се, че правата и нуждите им ще бъдат взети предвид от правителството при подготвянето на новата програма за помощ на украинците, които имат статус на временна закрила в България", призова тя."Украинският и българският народ имат всеки своята уникална история, култура, традиции и език, които ги различават. А ги обединява широкият контекст на европейското и световното наследство. Нашите две страни са преодолели сложния път на посткомунистическата трансформация, но сега пред тях стоят различни икономически, политически и социални предизвикателства. Освен това и ние, както и вие, сме много емоционални, искрени и подкрепящи", сподели тя.

 

"Когато говорите бавно, разбирам всичко. Сега усилено уча български език. За съжаление времето не стига. Затова моля моите приятели и моя екип да говорят с мен на български. Любимата ми дума в момента е „планини“ – звучи ми лековито и много топло", завърши тя.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама