НОВИНИ


Кирил Петков: Регулаторите държат 3/4 от цялата власт в държавата

3 2576 24.02.2024
Кирил Петков: Регулаторите държат 3/4 от цялата власт в държавата
Кирил Петков БГНЕС

"Tова е една начална преговорна позиция, която може да бъде променяна и допълвана", каза съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков по повод предложения от ПП-ДБ меморандум в интервю за предаването на Дарик радио “Стълбището”. По думите му регулаторите представляват “перманентна власт”, която е минимум 3/4 от цялата власт.


“Това е отворена дискусия, но беше важно да бъде публична. Защото имам чувството, че много пъти в тези кулоарни изказвания се хвърлят нещо като димки, които отвличат вниманието на хората, така че да не се говори за реалните неща.
В случая ние ги сложихме на масата и колегите реагираха остро, защото реално какво се случва - досега имахме номинална програма, тя е важна, защото законите са важни. Да, гласувахме Конституцията, направихме много хубави закони, но ако те нямат кръв и плът и не бъдат облечени с реални хора - остават едно пожелание”, каза Петков.

 

Според него, предлагайки подписването на меморандума, от ПП-ДБ са казали на партньорите си от ГЕРБ и ДПС - “хора, сега трябва да направим процес, в който не ние да спечелим, но вие трябва да загубите власт”. Петков разкритикува твърденията на некоалиционните партньори, че с меморандума се цели превземане на цялата власт.


“Въпросът е от кой в момента я притежава, щом ние искаме да я вземем?”. Според съпредседателя на “Продължаваме промяната” ГЕРБ и ДПС държат реално 100% от властта в лицето на регулаторите, службите, съдебната власт, администрацията и местната власт.

 

“Ние написахме нещо, но на втората страница. Ако ме слуша г-н Борисов, да знае, че съжалявам, че не го записах в първите 2 реда, защото той щеше да се ориентира по-лесно. Не искаме политически лица в тези регулатори”, посочи отново Петков. Външният министър не е червена линия, каза още той. По думите му от ПП-ДБ не вярват, че управлението има достатъчна самодисциплина, без европейски институции да достигне до реформи. “Колегите от ГЕРБ и ДПС винаги са по-мотивирани, когато външните партньори имат ясно мнение, че това, което правим е правилно”. 

 

Според Кирил Петков Денков е важен за партията, а не за конкретната позиция “външен министър”. На нея може да се гледа като на “инструмент” за реформите в прокуратурата, в съдебната власт и в службите. “Важно ни е да запазим възможността да координираме с европейските институции, не просто Кирил да се обажда на някой в Брюксел, а някой от позиция, така че да сме сигурни, че реформите, които сме заложили, се случват”. 

 

Напрежението, което се наблюдава в последно време сред участниците в т.нар. “сглобка” по линия на регулаторите, според Петков представлява вододелът в усилията на ПП-ДБ:

 

“Сега за пръв път се опитваме да направим така, че тази “зависима-независима” система да бъде пропукана от институционалност и да бъдат сложени нормални хора там. Законово казахме добре, но сега въпросът е хората, които ще влязат във ВСС и в прокурорската квота, ако те продължават да са зависими, ние ще имаме номинална промяна и нулева ефективна програма и гражданите ще кажат - ама, то нищо не ми се промени в живота”, прогнозира Петков.

 

Според него обществото трябва да приеме факта, че в държавата има една “перманентна власт”, която е минимум 3/4 от цялата власт, за която обаче не гласуваме. “В момента аз казвам така - ако ние не направим промяна в тази перманентна власт, няма смисъл ние да сме в политиката”.
На въпрос за вътрешнопартийния разнобой и какъв е пътят на ПП-ДБ, които твърдят, че няма да са част от тази система, Петков отговори, че двете партии стават ясни гаранции за назначенията в регулаторите, службите и правосъдната система. “Имаме огромна отговорност, ако случайно нашите партньори във властта решат, че и те са готови да предадат половината от контрола, който имат. Нашата отговорност е да запълним, с хора които не са “наши”, хора които могат да игнорират кой ги избрал и кой им се обажда и да действат напред”. Готови сме да отстъпим във всичко, освен да дадем контрола на ГЕРБ и ДПС", каза още Кирил Петков. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама