СВЯТ


Байдън свиква двупартийна среща за помощта за Украйна

0 2692 26.02.2024
Байдън свиква двупартийна среща за помощта за Украйна
Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън ще свика среща във вторник на четиримата партийни лидери на горната и долната камара на Конгреса заради отлагането на финансирането на Украйна, както и поради необходимостта да бъдат гласувани нови средства за правителството, за да бъде предотвратено частичното спиране на дейността му в петък.


По време на срещата, в която ще участват лидерът на мнозинството в Сената – демократът Чък Шумър, лидерът на малцинството републиканецът Мич Макконъл, председателят на Камарата на представителите – републиканецът Майк Джонсън и лидерът на демократите в Конгреса Хакийм Джeфрис, президентът Байдън ще обсъди "неотложността" на приемането на финансовия пакет включващ помощ за Украйна, Израел и други съюзници на САЩ, както и набор от закони, които да удължат функционирането на част от федералното правителство до края на септември.

 

В основата на срещата е съпротивата на Джонсън, който не подлага на гласуване двупартийния финансов пакет на стойност 90 милиарда долара, който беше договорен в Сената. В неделя говорейки за ситуацията в Украйна съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан назова поименно Джонсън, казвайки, че в Конгреса има силно двупартийно мнозинство, което е готово да приеме този законопроект и това решение лежи на раменете на един човек, а историята наблюдава дали председателят ще го подложи на гласуване.

 

Сред част от републиканците в долната камара обаче има силна съпротива срещу самостоятелно финансиране на Украйна и Израел, ако не бъдат приети и изпълнени силно рестриктивни мерки за ограничаване на нелегалната миграция по границите на САЩ, които в голямата си част са неприемливи за Демократите. Усилията за гранично двупартийно споразумение в Сената приключиха с провал след многомесечни опити, а от декември финансирането за Украйна е спряно.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама