НОВИНИ


Тръмп спечели първичните избори на републиканците в Южна Каролина, побеждавайки Ники Хейли в родния ѝ щат

0 2505 26.02.2024
Тръмп спечели първичните избори на републиканците в Южна Каролина, побеждавайки Ники Хейли в родния ѝ щат
Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп БГНЕС

Доналд Тръмп спечели първичните избори на републиканците в Южна Каролина, побеждавайки Ники Хейли в родния ѝ щат и приближавайки се с още една стъпка към спечелването на партийната номинация на републиканците за президент, отбелязва в. „Файненшъл таймс“.


Асошиейтед прес обяви победата на Тръмп в същата минута, в която затвориха избирателните секции в Южна Каролина в събота вечерта. След преброяването на всички гласове Тръмп води с 59,8 процента срещу 39,5 процента за Хейли.

 

"Това е една фантастична вечер", похвали се Тръмп в победната си реч в Колумбия, Южна Каролина, малко след затварянето на избирателните секции. "На 5 ноември ще погледнем Джо Байдън, ще го погледнем право в очите - той унищожава страната ни - и ще му кажем: "Джо, уволнен си! Тръгвай си, Джо!".



Триумфът на експрезидента в Южна Каролина дойде след убедителни победи в първичните избори в Айова, Ню Хемпшър и Невада миналия месец. Тя повдигна нови въпроси за това колко дълго Хейли ще остане в надпреварата, посочва „Файненшъл таймс“.

 

Бившият американски лидер подчерта в победната си реч, че Републиканската партия стои убедително зад него, като каза на симпатизантите си: "Никога не съм виждал Републиканската партия толкова единна, колкото е в момента".

 

Хейли от своя страна заяви готовност да остане в надпреварата, твърдейки, че голяма част от републиканците не искат бившият президент да бъде техен кандидат за Белия дом.



"Има огромен брой гласоподаватели в нашите републикански първични избори, които казват, че искат алтернатива", изтъкна Хейли пред поддръжници на собствената си проява в изборната нощ в Чарлстън. "Аз съм жена, която държи на думата си. Няма да се откажа от тази борба, когато мнозинството от американците не одобряват както Доналд Тръмп, така и Джо Байдън", уточни тя.

 

Хейли похарчи значителни средства за реклама на кампанията, като използва предизборния си фонд, напълнен с милиони долари от дарения от Уолстрийт и други богати спонсори, които подкрепят нейния консерватизъм от времето на Рейгън и считат, че тя има по-големи шансове от Тръмп да победи държавния глава Джо Байдън в директен сблъсък през ноември.



Според сътрудници и на двата предизборни щаба голямата победа на Тръмп над Хейли в родния ѝ щат Южна Каролина е резултат от безмилостна и методична кампания за елиминирането ѝ като заплаха, пише Ройтерс.

 

"Бяхме изправени пред губернатор с два мандата. Това налагаше демонстрация на сила. Нуждаехме се от силна подкрепа, за да спрем дарителите и избирателите да отдадат предпочитания на Ники", сподели пред Ройтерс високопоставен сътрудник от предизборния щаб на Тръмп, пожелал да остане анонимен.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама