БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Професионални организации искат оставката на министъра на туризма

5 2914 26.02.2024
Професионални организации искат оставката на министъра на туризма
Зарица Динкова

Пълната незаинтересованост на министъра на туризма Зарица Динкова към този така важен за българската икономика сектор продължава. От ден първи на поста, г-жа Динкова не е свършила абсолютно нищо в полза на бранша. Таяхме надежди, че може да претърпи катарзис и развитие, но за съжаление те не се оправдаха.


Това заявиха в открита позиция до медиите от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ).

 

И изразяваме надежда, че при предстоящата ротация в българското правителство ще се намери човек, който разбира от темата, милее за българския туризъм и ще се грижи за него, посочват от двете професионални организации.

 

В същото време БАЗ у СЗБ посочват, че сегашният министър на туризма не е взел ясна позиция за ремонта на летище „Бургас“, поддръжката на пътя Варна – Бургас, и скандала около Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства.

Летище „Бургас“ е от ключово значение за туризма в региона, а предстоящият ремонт само ще попречи на туристически сезон. Зарица Динкова е обвинена, че предпочита Северното Черноморие в ущърб на Южното, което показва небалансиран подход в управлението на туристическите ресурси на страната.

 

Министърът на туризма се обвинява в участие в група, която подкрепя Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, въпреки че той е възприеман като заплаха за морския туризъм. Отговорът на нейното министерство след първо четене на законопроекта е разглеждан като недостатъчен и закъснял от БАЗ и СЗБ.

 

Туристическият и рибарски сектори са били оставени сами да се борят за своите интереси, без достатъчна подкрепа от министъра на туризма. Това включва необходимостта те сами да търсят подкрепа от парламентарните групи.

 

По тези причини от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България смятат, че има нужда от по-силна защита на интересите на туристическия сектор на национално ниво. Това не можело да стане с оставането на Зарица Динкова на поста след ротацията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама