НОВИНИ


Държавната "Терем" подписа меморандум за сътрудничество с Украинската компания за военнозащитна продукция

1 2530 27.02.2024
Държавната
Калин Димитров/Facebook

Меморандум за сътрудничество беше подписан и между държавното дружество „Терем” и Украинската компания за военнозащитна продукция. Това се случи в рамките на визитата на българска делегация, водена от министър-председателя Николай Денков в Украйна. В Киев Николай Денков и Денис Шмигал подписаха и заявление по ключови теми от двустранното сътрудничество и обсъдиха стратегически въпроси за общата сигурност и подкрепата за Украйна.


"Теремн - Холдинг" ЕАД е държавна компания на Министерство на отбраната, специализирана в извършването на ремонт, модернизация и логистична поддръжка на авиационна техника, кораби и плавателни средства, автобронетанкова техника, стрелково, артилерийско, ракетно въоръжение и боеприпаси, радиолокационни средства и комуникационна техника.От българска страна меморандумът за сътрудничество бе подписан от изпълнителния директор на "Терем" Калин Димитров, а от украинска - от генералния директор на Українська оборонна промисловість (Украинската компания за военнозащитна продукция) Герман Сметанин. Документът бе подписан в присъствието на министър-председателите на България и Украйна - Николай Денков и Денис Шмигал.

 

"Терем ще ремонтира украински хеликоптери. И танкове да дадат, и тях ще ремонтираме. И по още доста неща работим. И като цяло Терем ще развива българи-украинското военно техническо сътрудничество както може и колкото може", пише Калин Димитров във Facebook.

 

С благодарности към правителството и към всички българи започна разговорът между премиера на Украйна Денис Шмигал и българския му колега Николай Денков, съобщиха от правителствената пресслужба. Шмигал изрази признателност за военната помощ, за подкрепата в борбата с агресора, включително чрез налагане на санкции, и особено за приютените бежанци от войната.

 

От своя страна, премиерът Николай Денков благодари на украинския народ и лидерите му, че са показали на света какво означава да воюваш за идеали. „Важно е да вкараме в двустранните ни разговори и темата за правосъдието, защото трябва да е ясно, че през 21 век всеки агресор ще получи международен отпор”, заяви премиерът на България.

 

Двамата премиери се обединиха около тезата, че Русия и нейното ръководство носят единствената отговорност за тази война, за извършените тежки престъпления срещу човечеството и за нейните глобални икономически последици. И призоваха да се търси отговорност.Министърът на правосъдието Атанас Славов също изрази решителност България да бъде една от страните, които ще участват във възстановяването на справедливостта след престъпната война на Русия срещу Украйна. Той посочи, че страната ни работи по промени в Наказателния кодекс, за да бъде включено в него престъплението агресия и руските лидери и военноначалници да бъдат обект на наказателно преследване. България ще се включи и в съвместния разследващ екип на Евроджъст. А също така ще започне собствено разследване на военните престъпления в Украйна, включително като използва свидетелства и показания на украинските бежанци в България.

 

„Искам да изкажа огромното си уважение към работата и реформите, които правителството Ви извършва в условията на ужасяваща война,” обърна се премиерът Денков към Денис Шмигал. И увери, че в името на украинския народ, на мира в Европа, на сигурността на самата България и за да възтържествува международният ред, страната ни ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

 

„Подкрепяме предприетите от ЕС стъпки за увеличаване на натиска върху Русия, за да се ограничи способността ѝ да води война. И ще продължим работата съвместно с други държави за създаването на международен механизъм за компенсиране на жертвите на руската агресия,” заяви Денков. А украинският премиер Шмигал изтъкна, че днес Украйна и България са направили още една крачка за задълбочаване на партньорските си взаимоотношения. „Ще се борим заедно срещу руската агресия. България има лидерска позиция в прилагане на Формулата за мир, в частност в областите на екологията, енергетика, продоволствията и възстановяването,” заяви Денис Шмигал.

 

Министерствата на правосъдието на България и Украйна имат готовност за активно сътрудничество и в контекста на създадената международна Коалиция за подпомагане на завръщането на украински деца, незаконно депортирани и насилствено преместени в Русия. Страната ни остава активно ангажирана с Формулата за мир на Украйна, като съпредседател в изпълнението на точка 8 „Екологична сигурност“ и участник в точки 2 „Продоволствена сигурност“, 3 „Енергийна сигурност“ и 7 „Възстановяване на справедливостта“.

 

България ще подкрепя Украйна и по пътя на нейната бъдеща интеграция в ЕС и НАТО и има готовност да сподели своя опит и експертиза по преговорния процес с Европейския съюз и в осъществяването на необходимите реформи при подготовката за членство в Алианса.Двете страни продължават и сътрудничеството си за възстановяването на сигурността в Черноморския регион. София ще е домакин на Втората конференция за Черноморската сигурност на Международната Кримска платформа, която ще се проведе през април 2024 г. България и Украйна ще продължат и съвместните си усилия за гарантиране на глобалната продоволствена сигурност и осигуряването на транзитни коридори за износ на украински селскостопански продукти.

В разговора между Денков и Шмигал акцент беше поставен и върху военно-техническо сътрудничество, задълбочаването на връзките в енергийния сектор и реализирането на двустранни проекти и инициативи в областта на опазването на околната среда. 

 

„Оставаме ангажирани с процесите на възстановяване на Украйна и съпричастни с  усилията на Вашето правителство и на целия украинския народ”, заяви в заключение министър-председателят Николай Денков.

 

Премиерът беше на посещение в Киев, където се срещна и с президента Володимир Зеленски. Денков подчерта, че българското правителство стои на страната на справедливостта и ще продължи да отстоява независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Николай Денков подари на Зеленски копие на меча на хан Кубрат, част от съкровището, открито в Малая Перешчепина. 

 

Пречиерът Денков се включи в конференция на Международната платформа за освобождаване на задържани цивилни граждани от Руската федерация. Във форума, освен президента на Украйна Володимир Зеленски, участва още Дмитро Лубинец - омбудсман на Украйна. Конференцията е в контекста на Формулата за мир на президента Зеленски.Николай Денков и Денис Шмигал почетоха паметта на защитниците на Украйна, загинали във войната. Николай Денков посети разрушенията в Соломянския район, причинени от руския обстрел по време на новогодишните празници.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама