НОВИНИ


Любов или вярност към диктатор едно и също ли е? Къде е заровено кучето на войната

37 12566 27.02.2024
Любов или вярност към диктатор едно и също ли е? Къде е заровено кучето на войната
Нарочно не придумаешь...

Президентът Румен Радев има трудности с показване на чувствата. Сигурно, защото десетилетия е прекарал в казармата, където се каляват железни характери и емоциите не са на мода. За пореден път тази особеност на воинския характер пролича от позицията на държавния глава по повод изявлението на френския му колега Макрон, че може да се наложи военни от натовски страни да отидат в Украйна.  


И Радев е силно обезпокоен: „Защото всички ние виждаме, че стратегията на даване на още и още, и още оръжия явно не дава резултат. И тук трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем вече не е в оръжията. Големият проблем е, че свършват хората на бойното поле. И аз вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация, да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт“.

 

Умно и трезво, ще плъзнат хлъзгавите коментари на Слави Василев и Андрей Райчев из телевизионните тутакси.

 

Кучето обаче е заровено на друго място.

 

Две години се води кървава война, започната от Русия и режима на Путин. Това се вижда и с просто око. Веднъж обаче  Радев заяви, че Крим е руски, след което някой го посъветва да бъде по-обран и той стана иносказателен. Така и не доживяхме две години да чуем от него дали Русия е агресор или жертва на международен заговор.   

 

Нашият държавен глава говори за ескалация и евентуална намеса на натовски страни. Не чуваме обаче какво мисли за всекидневните заплахи, изричани от Дмитрий Медведев, Маргарита Симонян, Мария Захарова, Владимир Соловьов и други ярки носители на кремълската пропаганда. Радев не казва нищо и за братската дружба на диктатора Путин с диктатора Ким Чен Ун, която се изразява чрез оръжия и муниции от Пхенян за Москва. Ун обеща също да изпрати между 50 и 100 хиляди севернокорейски бойци срещу украинците.

 

Подкрепящият тероризма режим в Иран пък въоръжава руската армия с дронове, които унищожават градове и села, болници и детски градини, театри и жилищни сгради. Радев не е ли чувал за това?

Международният наказателен съд в Хага поиска арест за Владимир Путин за извършени военни престъпления. България е член на институцията, заедно с още 123 държави. И това ли е убягнало на Румен Радев.

 

Но все пак: всяка тирания – колкото и черна да е тя – е само една черна запетая в историческото развитие на човечеството; никога точка“. Мисълта е на Гео Милев, а поводът е, че стана дума за Путин и Кремъл, където е заровено кучето…

 

Абе онова куче Бъфи, дето Борисов го подари на Путин през 2010 г., дали е живо? И чрез него бе намекната една мъжка любов... Или по-скоро вярност.

 

Огнян Стефанов

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама