НОВИНИ


ВСС изслушва четиримата прокурори, които изненадващо подадоха оставки след случая „Нотариуса“

1 6436 28.02.2024
ВСС изслушва четиримата прокурори, които изненадващо подадоха оставки след случая „Нотариуса“
личен архив

Висшият съдебен съвет ще изслуша четиримата заместник-районни прокурори, които заедно подадоха оставки заради случая "Нотариуса".


Четиримата прокурори подадоха оставки на 14 февруари, като декларираха, че се разграничават от действията на столичния районен прокурор Невена Зартова. Веднага след тези действия и тя напусна. 

 

Новината идва на фона на скандалите около убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и съмненията, че в неговия клуб “SS” се е търгувало с влияние. До клуба достъп са имали висши магистрати със специални карти за достъп.

 

По този повод изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверки в СРП заради Божанов и заяви, че институцията е един от генезисите, където се руши постамента на справедливостта.

Подалите оставка районни прокурори са Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев. Четиримата се оттеглиха от ръководните постове и декларираха, че се разграничават от действията на районния прокурор Невена Зартова. За нея се говори, че е била близка на убития Мартин Божанов.

 

Зартова отдавна е в полезрението на съдебната система. Миналата година Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу нея заради доклад, показваш неритмичност в работата и липса на ефективен надзор над наблюдаващите прокурори.

 

Проверени са и досъдебните производства, по които Зартова е осъществявала ръководство и надзор. Заключенията на ревизиращия екип са, че разследванията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало бездействие, постановления за удължаване на законоустановения срок от упълномощени от нея заместник районни прокурори в СРП, което се явява в противоречие със закона.

 

ФрогНюз

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама