НОВИНИ


Депутатите решават дали да изключат "Възраждане" от комисиите за външна политика и отбрана

0 2319 28.02.2024
Депутатите решават дали да изключат
личен архив

Депутатите ще решават дали да приемат предложението на ПП-ДБ за отстраняване на двама народни представители от партия "Възраждане" Ангел Георгиев и Ивелин Първанов от парламентарните комисии по външна политика и отбрана.


Предложенията за освобождаване на двамата депутати от "Възраждане" преди дни след като от ПП - ДБ обявиха, че ще искат изключването им заради тяхно участие във форум в Руската федерация, на който е била обсъждана концепцията за външната политика на Москва. Първанов е член и на двете комисии, а Георгиев - само на Външната.

 

В същото време от "Възраждане" са внесли предложения Георгиев да бъде избран за член и на Комисията по отбрана, а Първанов - за основен член на Постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество на мястото на изключения от ПГ Николай Дренчев.

 

Промени в състава на комисиите предлагат и от ГЕРБ - СДС.

 

Преди това, в пленарната зала ще се гласуват промените в Закона за българските лични документи.

 

Предвижда се ограничаване на използването на служебни паспорти. Целта е да се спрат злоупотребите с привилегиите, които тези паспорти осигуряват.

Проектът предвижда да отпадне възможността за издаване на дипломатически паспорти на областните управители. За тази категория лица се запазва правото на служебен паспорт за изпълнение на служебните им функции при пътуване извън страната. Въвежда се правна възможност за издаване на служебни паспорти на децата на служителите на задгранична работа без дипломатически ранг, до 25-годишна възраст, несключили брак, които продължават образованието си в приемащата държава. Улеснява се процедурата по издаване на временни паспорти на задържани, арестувани или осъдени лица, когато издаването се извършва по молба на компетентните местни власти.

В програмата на парламента са включени и окончателни гласувания на промените в Закона за фуражите, за защита на растенията и за ветеринарномедицинската дейност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама