НОВИНИ


Байдън и Тръмп спечелиха първичните избори в Мичиган, с което затвърдиха почти сигурния реванш между двамата

1 2599 28.02.2024
Байдън и Тръмп спечелиха първичните избори в Мичиган, с което затвърдиха почти сигурния реванш между двамата
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп (вляво) и американският държавен глава Джо Байдън (вдясно) БГНЕС

Американският държавен глава Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп спечелиха снощи първичните избори в Мичиган, с което още повече затвърдиха почти сигурния реванш между двамата, предаде АП.


Байдън лесно спечели първичните избори за кандидат-президент на Демократическата партия в Мичиган, но протестният вот на демократите, възмутени от подкрепата му за войната на Израел срещу Хамас в Газа, надмина очакванията на организаторите, посочва Ройтерс.

 

Доналд Тръмп, от своя страна, триумфира над съперничката си Ники Хейли с голяма преднина на първичните избори на Републиканската партия в този щат, с което затвърди позициите си за номинацията на партията за Белия дом. Хейли вече загуби от Тръмп на първичните избори в Айова, Ню Хемпшър и Южна Каролина. Тя е смятана за малко по-умерена в политическо и риторично отношение от своя съперник, отбелязва БТА.

 


Въпреки че се очакваше Байдън и експрезидентът републиканец Тръмп да спечелят с лекота първичните избори на своите партии, броят на гласовете и за двамата се следеше отблизо за признаци на разколебаване на подкрепата.

 

В Мичиган, където живее голям брой арабски американци, избирателите на демократите бяха призовани да отбележат в бюлетините си за първичните избори във вторник като "неангажирани" в знак на протест срещу политиката на Байдън по отношение на Газа.



Според социологическа агенция "Едисън рисърч" първите резултати демонстрират, че броят на "неангажираните" избиратели е достигнал 40 000, след като са били преброени 31% от бюлетините на демократите. Тази цифра сериозно надхвърля целта от 10 000 неангажирани гласоподаватели, на която се надяваха организаторите на протеста.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама