НОВИНИ


Френският външен министър: Дори западни военни да присъстват в Украйна, това не означава, че те ще участват в конфликта

1 2548 28.02.2024
Френският външен министър: Дори западни военни да присъстват в Украйна, това не означава, че те ще участват в конфликта
Френският външен министър Стефан Сежурне БГНЕС

"Това, че западни войници може да присъстват в Украйна, не означава, че те ще участват в конфликта", увери днес френският външен министър Стефан Сежурне, цитиран от Франс прес.


Френският министър каза това, за да разясни думите на държавния глава Еманюел Макрон, че е възможно да бъдат изпратени западни войници в Украйна.

 

С оглед на руската агресия Западът трябва "да предвиди нови действия в подкрепа на Украйна", като може да става дума за разминиране, за помощ в сферата на киберсигурността и за "производство на оръжия (. . .) на украинска територия. За извършването на част от тези действия може да е необходимо присъствие на украинска територия, но това няма да означава участие в конфликта", коментира Сежурне.



Германският федерален канцлер Олаф Шолц, който участва в срещата в Париж отхвърли начина, по който Макрон характеризира преговорите, уточнява ДПА.

 

Часове по-късно Белият дом потвърди позицията си, че САЩ „няма да изпращат войски в Украйна“.



Говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Ейдриън Уотсън отбеляза, че най-добрият начин Вашингтон да помогне на Киев е да приеме пакета за помощ в размер на 60 млрд. долара, който е спрян в Камарата на представителите от конгресмени от Републиканската партия.

 

Полският министър-председател Доналд Туск също заяви след среща с чешкия си колега Петър Фиала в Прага, че Варшава няма да изпрати военнослужещи.

 

"Български войски там няма да отидат", заяви българският премиер акад. Николай Денков, а естонската премиерка Кая Калас съобщи, че темата не се обсъжда в нейното правителство, предава ДПА.  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама