НОВИНИ


Откриват държавната лаборатория на "Капитан Андреево"

1 2616 29.02.2024
Откриват държавната лаборатория на
БГНЕС

Министър-председателят Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще открият Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния пункт "Капитан Андреево".


Капацитетът на лабораторията трябва да осигури своевременен и ефективен контрол върху качеството на плодовете и зеленчуците, които влизат от Турция и трети страни, предаде БТА.

 

От близо 2 години пробите, които се вземат на границата, пътуват за изследване до София. Това бави процеса и създава проблеми на шофьори и търговци.Проблемите започнаха, когато през 2022 година държавата реши да отнеме монопола на частната фирма, която от 10 години върши тази дейност. За тези години държавата е загубила над 1 милиард лева, каза тогавашният директор на Агенцията по храните професор Христо Даскалов.

 

"2011 година беше създадена българската Агенция по безопасност на храните и от създаването на агенцията е започнала подготовка, за да може всички тези дейности, особено тези, които струват доста скъпо да бъдат прехвърлени на частната лаборатория. Това, което е трябвало да постъпва в републиканския бюджет, всъщност е било дадено да постъпва в други сметки", поясни Даскалов.

 

Процесът по отстраняване на частната фирма от контрола на границата беше съпътстван със скандали и твърдения за предлагани солидни подкупи заплаха за живота на заместник-министър Иван Христанов и назначена охрана.

 

Преди 3 месеца отново се появиха твърдения, че частната фирма се връща на границата. Министър Вътев беше лаконичен: "Евролаб" не се връща на Капитан Андреево. На Капитан Андреево застава държавата".

 

За целта дори бяха направени законови промени, че изследвания на границата може да прави само държавата. Оказа се, че през декември не лабораторната, а товаро-разтоварната дейност е върната в частни ръце. Според бившия заместник министър на земеделието Иван Христанов от това държавата губи 50 милиона лева такси.

 

"4 милиона на месец горе долу идват от товаро-разтоварната дейност. 85 хиляди камиона минават границата всяка година и всеки един от тях трябва да бъде разтоварен и натоварен", каза той.От ПП-ДБ подготвят още една промяна, според която държавата ще поеме и товаро-разтоварната дейност, но все още не е ясно кога ще стане това. Днес официално започва работа държавната лаборатория. В нея са инвестирани 2 милиона лева от държавния бюджет.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама