НОВИНИ


Внимавайте! Престъпна група в интернет генерира голи снимки, с които изнудва жертвите си

0 2332 29.02.2024
Внимавайте! Престъпна група в интернет генерира голи снимки, с които изнудва жертвите си
личен архив

Може ли нищо неподозиращ потребител в социалните мрежи да открие голи снимки със своето лице и с чуждо тяло, генерирано от изкуствен интелект? Оказва се, че може.


И не само това, но напълно невинен човек може и да бъде изнудван за пари, за да спре разпространението на фалшивите голи снимки с неговия образ. Това е част от организирана престъпна схема в интернет. Жертва са и българи - мъже, които разбират, че някой им е „спретнал” еротични снимки, които изглеждат толкова истински, че обясненията им пред семейство и работодатели биха звучали нелепо, предаде NOVA.

 

В началото на схемата потърпевшите получават покана за приятелство във Facebook от профил на непознат. След като я приемат, започват да получават съобщения в Messenger. Първоначално водят приятелски разговор с човека отсреща, който не буди никакво подозрение. Васко е един от потърпевшите от измамата. Наричаме го така и крием лицето му, за да запазим анонимността му. Валентин, който също предпочита да остане анонимен, е българин, работещ в Белгия. Той също получава покана за приятелство от непозната жена. И тъй като в работата си всеки ден се запознава с нови хора, приема поканата.

„Първо ми писаха: ”Здравей! Как си? Всичко наред ли е?”.

 

Аз написах: „Здравейте, всичко е наред, благодаря! Надявам се при Вас също”. Така приключи комуникацията. На следващия ден започнаха да ми задават повече въпроси, като „Как си? Помниш ли ме? Знаеш ли откъде се познаваме?” Аз отговорих, че не съм сигурен, че трябва да давам повече информация. И така приключи разговорът - без никаква допълнителна информация”, разказва Валентин.

 

В началото нищо не подсказва, че зад тези профили с лица на симпатични дами, стоят африканци, дебнещи поредната си жертва, която по-късно ще изнудват с фалшиви голи снимки. Схемата е позната и на ГДБОП.„Имат няколко фалшиви профила на добре изглеждащи жени. Те са отлични психолози – по цял ден търсят, изпращат покани за приятелства на хора, които изглеждат сами на снимките. Използват наивността на жертвите. Започват комуникация с тях. Потърпевшите са хора с различно образование и социален статус. Ако жертвата е от балканска държава, кръщават фалшивия профил с име, което е познато за страната”, заяви Владимир Димитров, директор на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП.

 

„Името беше местно - френско, холандско, белгийско. Предположих, че профилът е легален. Имахме и няколко общи приятели, с които сме учили френски език. И предположих, че този профил е реално на лице, което е мой състудент от университета в Белгия”, разказва Валентин.

 

Впоследствие обаче той получава съобщение: „Направихте социална грешка и ще трябва да си платите за това”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама