БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Скалите в Кападокия – още ли живеят хора там?

0 4062 01.03.2024
Скалите в Кападокия – още ли живеят хора там?
личен архив

За няколко дни в Кападокия сигурно си мислите, че ще ви омръзне да гледате тези каменни комини, но повярвайте няма начин. Искате да зърнете следващата долина, да се разходите между тях, да ги докоснете и да правите още и още снимки. Кападокия е една магия, която не може да се опише. Всяка гледка е сякаш по-завладяваща от предишната. А залезът я прави още по-магична.


Остана ни време преди вечеря да се разходим наоколо. В района има прекрасни коминчета, които да разгледаме. Промушвайки се между тях, разбираме, че това са реални къщи. Хора, които все още живеят тук, в тези дупки. А условията са примитивни. Водени от любопитството, надничаме между тях и се опитваме да зърнем какво има вътре. Видя ни едно момиченце и ни покани на гости. Усмихнато ни заведе в дома си, запозна ни с майка си и малкото си братче и ни разказа за живота си без удобства. Как живеят с малки деца без ток и вода, гледайте във видеото на Професия турист.

 

Каменните къщи са много красиви. Стават уникални снимки, но дали можем да живеем в тях?


Излизайки от жилището, продължаваме да се лутаме между прекрасните скални образувания. В някои от тях се виждат коминчета, които издишат дим от време на време. А на места мъждукат и светлини – явно по-луксозните имат ток. Тук-там се виждат и стъклени прозорци, но интересно, че врати почти не видяхме.

 

Прибираме се в нашата скала. Не може да се сравни с това, което видяхме преди малко. В един подобен комин се намира и нашата стая.


.

Въпреки че още не е пуснато отоплението, вътре е достатъчно топло, за да се разхождаме по къс ръкав. Скалите пазят температурата. Но излезем ли на двора, разликата е доста голяма. В Кападокия има големи амплитуди през деня и през нощта. Така, че си подгответе подходящи дрехи.

 

И ние спим в скала, но удобствата нямат нищо общо с това, което видяхме преди малко. Тук е топло, луксозно с баня и дори тераса, която гледа към долината. А вечерята, всяка вечер е различна и много вкусна. И да не сте гладни, ще преядете. Който е ходил в Турция, знае за каква кухня и изобилие става въпрос. Едната вечер менюто беше много интересно. Агнешко месо в делва, поднесено на огън, а десертът сладолед и тиква с тахан, но приготвена по толкова интересен начин, че сякаш е желирана, но хрупка.


.

 

Още интересни неща вижте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ или го изживейте с програмите на ONEXTOUR

 

Автор: Адриана Русенова

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама