НОВИНИ


Шефът на Фронтекс: Без България не можем да пазим външните граници на ЕС

2 4360 29.02.2024
Шефът на Фронтекс: Без България не можем да пазим външните граници на ЕС
БГНЕС

България получи изключително висока оценка за постигнатите резултати по линия на нелегалната миграция – в сравнение с миналата година, се отчита спад с близо около 80 процента на броя на гражданите, опитали нелегално да преминат българо-турската граница.


Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който запозна изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс с организацията и изпълняваните задачи по охрана на българо-турската граница.


Стоянов открои и изразената от изпълнителния директор на Фронтекс пълна подкрепа за приемането на страната ни в Шенгенското пространство и по сухопътна граница до края на тази година. Той увери, че са предприети всички мерки за гарантиране на основните права на чуждите граждани, в това число и всекидневно обучение на състава.

 

България има много важна роля в охрана на външната граница на ЕС, посочи Ханс Лейтенс, който сподели, че за първи път посещава на място българо-турската граница. Той увери, че от началото на следващия месец, агенцията изпраща между 500 и 600 свои служители специално на тази граница, които ще работят заедно с българските гранични полицаи – ясна заявка, че агенцията ще отговори на всяка отправена от страна на българските власти молба за подкрепа, на която Фронтекс може да отговори.



Той определи спазването на основните права на чуждите граждани като един от основните въпроси. "Удовлетворен съм да чуя от министъра и от директора на ГД „Гранична полиция“, че българската държава предприема мерки да се гарантират основните права и ще бъдат вложени всички усилия в тази посока", каза той.
Изпълнителният директор на Фронтекс още веднъж заяви категоричната си позиция, че България е много важен партньор. "Без България не можем да пазим външните граници на ЕС. Това е важно не само за страната ви, но и за целия ЕС“, каза Лейтенс. 
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама