НОВИНИ


Опозиционерът Дмитрий Гудков: Путин ще взема роднини за заложници

5 3107 29.02.2024
Опозиционерът Дмитрий Гудков: Путин ще взема роднини за заложници
Дмитрий Гудков

Съдът в Москва арестува задочно опозиционния лидер Дмитрий Гудков. Той е обвинен в разпространение на „фалшиви новини“ за руската армия. Поводът стана видеото „До какво доведе войната на Путин в Украйна?“, което политикът записа през април 2022 г. Според руски следователи това видео съдържа „фалшива информация за кланетата на цивилни в Буча, Ирпен и Бородянка“. Сега го грозят до 15 години затвор. Той напусна Русия през 2021 г.


Rosfinmonitoring включи бащата на Дмитрий Гудков, Генадий, в регистъра на „терористите и екстремистите“. През 2023 г. и двамата Гудкови бяха включени в регистъра на „чуждестранните агенти“.


В същото време съд в Москва арестува сметките на съпругата на писателя Борис Акунин, срещу когото в Русия бяха заведени дела по статии за „оправдаване на тероризма“ и разпространение на „фалшификати“ за руската армия. Както отбелязва агенцията, това е първият известен случай, когато са запорирани сметки на роднини на лица, замесени в политически дела . Акунин беше обявен за федерално издирване и арестуван задочно.


Докъде може да стигне преследването на членове на семействата на "терористи и екстремисти", какво може да каже Путин в обръщението си към Федералното събрание и какво заплашва затягането на законодателството за "чуждестранните агенти" - коментира руският политик Дмитрий Гудков в ефира на Current.


– За вашия баща, както той твърди, не е изненада, че е включен в списъка на „терористите и екстремистите“. Задочният ви арест и включването на баща ви в този регистър изненадаха ли ви? Това създава ли допълнителни рискове за вашето семейство?

 

- Ясно е, че не можете да пътувате до много страни, които ви екстрадират, но като цяло така или иначе не сме пътували от дълго време. Следователно това няма да се отрази по никакъв начин на работата или позицията ни.

 

– Във връзка с арестите на сметките на роднини, мислите ли, както смята Акунин, наистина ли ще станем свидетели на масови арести на роднини? И защо се прави това, ако това е така?

 

– Мисля, че вече преминаха тази граница. Сега ще вземат за заложници роднини на някои вероятно известни хора. Надявам се, че много известни хора са извадили колкото се може повече роднините си, които могат. Определено го чакам с нетърпение. Ще има конфискация на имущество, на някакви активи, закриване на сметки – всичко това ще се случи.

 

- За какво е това? Елемент на сплашване или елемент на шантаж, така че същите политици или известни хора да се върнат в Русия?

 

– Не, те сплашват някого, наказват някого, опитват се да спрат някой да прави изявления в чужбина. Точно поради тази причина те се опитаха да депортират музикантите от Би-2 от Тайланд, за да покажат способността си да докарат всеки навсякъде, дори и в чужбина.

 

Днес всъщност обединената руска емиграция оказва много силно влияние върху вътрешнополитическите процеси. Случаят с Борис Надеждин например казва, че когато всички се обединиха и започнаха да насърчават хората да дадат подписи, за броени дни бяха събрани 230 хиляди подписа. А Надеждин, който имаше нулев рейтинг, стана втори кандидат с рейтинг от 10 на сто. Всичко това стана благодарение на всички независими медии, които естествено бяха принудени да излъчват от чужбина, както и на различни политици и лидери на общественото мнение. Но това е именно влиянието на руската емиграция, в която не само политици, но и различни общественици призоваваха за това.


– На трето четене Държавната дума ще разгледа нови поправки за затягане на законопроекта [за „чуждестранните агенти”]. По-специално, забрана за разпространение на реклама в информационните ресурси на „чуждестранни агенти“ и реклама на самите тези ресурси. С какво мислите, че е свързано това? Дали това е просто още един кръг от предотвратяване на повторно публикуване на „чужди агенти“, така че да не получават пари чрез реклама? Или това изобщо е свързано с изборите?


– Всичко е свързано с избори. Само че това не са избори, разбира се. Но задачата е независимите журналисти и независимите политици да бъдат лишени от доходи. Днес най-популярните канали се намират в чужбина: от Дожд до Варламов, Кац и други. Хора, които, разбира се, получават пари, включително чрез реклама. Мисля, че доходите на много хора ще намалеят поне с една трета. Така че да, това създава проблеми за независимите оператори.

 

"Настоящее время", превод ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама