НОВИНИ


Руското правителство и Путин лично да носят наказателна отговорност за убийството на Навални искат от ЕП

4 2461 29.02.2024
Руското правителство и Путин лично да носят наказателна отговорност за убийството на Навални искат от ЕП
личен архив

Руското правителство и Владимир Путин лично носят наказателна и политическа отговорност за убийството на своя най-виден опонент Алексей Навални.


Европейският парламент решително осъжда убийството на Алексей Навални и изразява пълната си подкрепа на Юлия Навалная в решимостта й да продължи делото, започнато от него. В резолюция, приета в четвъртък, те подчертават, че пълната наказателна и политическа отговорност за смъртта му се носи от руската държава, и в частност от нейния президент Владимир Путин, който следва да бъде подведен под отговорност.

 

Евродепутатите предупреждават, че убийството на Алексей Навални е още една проява на нарастващите и систематични репресии в Русия и изискват независимо и прозрачно международно разследване на смъртта му, за да се разкрие истината, да се гарантира отчетност и да се осигури правосъдие.

 

Политическата система на Русия се контролира, се казва в резолюцията, от консолидиран авторитарен режим, който участва в ширеща се корупция, който използва манипулирани избори, за създаде привидно впечатление за демокрация и да концентрира цялата власт в ръцете на Владимир Путин. 

Подчертавайки, че е погрешно да се счита, че руският народ е тъждествен с „войнствения, авторитарен и клептократичен режим на Кремъл“, евродепутатите изразяват своята солидарност с всички онези в Русия и извън нея, които въпреки умишлено бруталните репресии и тежките лични последици продължават да намират смелостта да казват истината.

 

Алексей Навални въплъщаваше борбата за свобода и демокрация в Русия с мечтата си за „бъдещата красива Русия“, казват евродепутатите, призовавайки ЕС и неговите държави членки да продължат да показват своята неизменна солидарност и активно да подкрепят независимото руско гражданско общество и демократичната опозиция.

 

Те също така настоятелно призовават държавите членки да увеличат усилията си за намиране на осъществими начини за освобождаване на най-силно засегнатите затворници, особено политическите затворници или тези подложени на изтезания, включително възможността за евентуален обмен на затворници.

От началото на пълномащабното нашествие на Русия в Украйна през 2022 г. руските органи засилиха репресиите си срещу опозиционните гласове в страната, предупреждават евродепутатите, които искат ЕС, неговите държави членки и партньори със сходни възгледи по света да продължат своята политическа, икономическа, финансова и военната подкрепа за Украйна като най-добрият отговор на потисническите и агресивни практики от страна на режима в Кремъл. Решителната победа на Украйна може да доведе до истински промени в Руската федерация, по-специално деимпериализация, деколонизация и рефедерализация, като всички те са необходими условия за установяване на демокрация в Русия.

 

Парламентът призовава Комисията, и по-специално Европейската служба за външна дейност, да разработи активна, дългосрочна стратегическа политика спрямо Русия, която ефективно да отговаря на настоящото реално състояние на отношенията между ЕС и Русия, на положението с правата на човека в Русия и на необходимостта от подкрепа на руското гражданско общество и представители на опозицията в изгнание.

 

Резолюцията беше приета с 506 гласа „за“, 9 „против“ и 32 „ въздържал се“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама