НОВИНИ


Задържаха главния редактор на "Новая газета"

5 2508 29.02.2024
Задържаха главния редактор на
Главният редактор на руското опозиционно издание "Новая газета" Сергей Соколов

Главният редактор на руското опозиционно издание "Новая газета" Сергей Соколов е бил задържан в Москва от служители на "Е-Център" (Главно управление за борба с екстремизма) и доставен в полицейско управление за съставяне на административен акт за "дискредитиране" на руската армия, съобщи вестникът.


Случаят се отнася до една от публикациите на "Новая газета", се казва в съобщението. Не се уточнява за каква точно публикация става въпрос.

 

Към материалите по административното дело е приложена проверка, извършена от радиочестотния център (точно наименование: QMS FSUE GRChTs). Протоколът е съставен в съответствие с член 20.3.3, част 1.

 

Разглеждането на административното дело ще се проведе в Перовския съд, часът на разглеждането все още не е известен.

 

Соколов замени нобеловия лауреат Дмитрий Муратов като главен редактор на "Новая газета" в резултат на последната ротация, каквито отдавна се извършват в редакцията. Муратов, който бе обявен за чуждестранен агент, остава във вестника. Соколов работи в "Новая газета" от 90-те години на миналия век и е един от основателите на изданието.

Максималната присъда за дискредитиране на руската армия е 15 години затвор.

 

След избухването на войната редакцията на "Новая газета" се раздели на две части: част от журналистите останаха в Русия, а други заминаха за чужбина и основаха "Новая газета Европа", която руските власти обявиха за нежелана организация. Руската редакция е принудена да работи в условията на изискванията на военната цензура.

 

През септември 2022 г. съдът отне медийния лиценз на печатната версия на "Новая газета", както и удостоверението за регистрация на "Новая рассказ-газета" - изданието, което журналистите опитаха да издават след това.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама