НОВИНИ


Веселин Денков за Нотариуса в НС: Пратеници на спецпрокуратурата ме изнудваха

5 2788 29.02.2024
Веселин Денков за Нотариуса в НС: Пратеници на спецпрокуратурата ме изнудваха
Ивайла Бакалова, Веселин Денков, Ина Лулчева БГНЕС

Съпругът на Ивайла Бакалова, от чиито показания пред разследващите журналисти от АКФ стана за първи път публичен образа на Мартин Божанов - Нотариуса, Веселин Денков за първи път реши и той да разкаже за случилото се - пред временната комисия в 49-то Народно събрание.


Веселин Денков обясни, че се занимава с ресторантьорство и финансиране повече от 30 години, обвиняем е по 3 дела - за изнудване, лихварство и подбудителство за убийство.


Още през 2016 г. негови приятели му се обадили, че имали проблем със Специализираната наказателна правосъдие, а когато се прибрал от пътуване се видял с тях, спецпрокуратурата искала той да плати 100 000 лв., за да не го направят обвиняем. Няколко месеца след това обаче се оказал обвиняем, когато и Веселин Денков потърсил адвокат Лулчева за помощ. Той бил свидетел по дело за изнудване през 2011 г.


Денков заяви, че в периода между 2016-2020 г. са идвали представители и "пратеници на спецпрокуратурата" при него - да плати определена сума пари, за да си няма и други създадени проблеми. Всички, които идвали, били по поръчение на специализираната прокуратура. Единият от пратениците на специализираната прокуратура му казал, че щяло да е "крайно лошо" за него, ако не си плати. Негова близка позната го посъветвала да си направи среща с бившия главен прокурор Сотир Цацаров, като му изложил всичко, което му се е случило. В началото на 2020 г. КПКОНПИ му предявила иск, който бил за близо 12 млн. лв. и който впоследствие бил намален на 3 млн. лв. Във времето между 25-26 август 2020 г. всички свидетели - явни и тайни били разпитани. За хората, които идвали при него - искали едно и също да плати, за да няма проблеми.


Докато бил в ареста въпросните пратеници се обадили и на адвокат Ина Лулчева с призовка за повдигне на друго обвинение за убийство. При повечето мерки за неотклонение, които се гледали в спецсъда, му се падали едни и същи съдии - съдиите Георги Ушев и Галя Георгиева.


Стефан Денков обвърза случващото се с него и с протестите през 2020 г., тогава негови близки ми казаха, че се знаело, че аз финансирам протестите. "На база на това се активираха всички институции", каза още Веселин Денков.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама