НОВИНИ


Погребват Навални в Борисовското гробище

1 3140 01.03.2024
Погребват Навални в Борисовското гробище
БГНЕС

Руският опозиционен лидер Алексей Навални ще бъде погребан днес в Москва. Церемонията ще се състои на Борисовското гробище след опело в църквата на район Марийно.


Редица погребални агенции са отказали да организират прощалната церемония на Алексей Навални.

 

Съюзниците на Навални твърдят, че Кремъл се опитва умишлено да саботира погребението.

 

Кремъл отрича да има участие в смъртта на Навални, като в същото време официалните власти отрекоха да е имало сделка за освобождаването на руския опозиционер.

 

Според съюзниците му в свидетелството за смъртта на Навални е вписано, че е починал от естествена смърт.

 
„Първоначално планирахме погребението да е на 29 февруари, но много бързо стана ясно, че нито един човек няма да изкопае гроб за тази дата“, коментира Иван Жданов от екипа на Навални. По думите му същия ден се очаква Владимир Путин да държи реч пред политическия елит на Русия и Кремъл се притеснява, че погребението на Алексей ще отвлече вниманието.

 

От Кремъл отричат да имат общо с организацията около погребението на Алексей.

 

Полицията започна да патрулира в района близо до Борисовското гробище в Братеево още в четвъртък.

 

Подготвени са и метални огради на входа, а по периметъра, както пише RusNews, „на всеки стълб на лампата са монтирани външни камери за наблюдение“. На 26 февруари телеграм каналът „Внимание, новини“ писа за подготовката за монтиране на камери и рамки на входа на Борисовите гробища.


Телеграм каналът „Можем да обясним“ пише , че на изхода от метростанция „Борисово“ продължават да дежурят засилени полицейски екипи. На входа на гробището стоят двама полицаи, а отстрани на входа има малка полицейска количка, съобщава кореспондентът на We Can Explain. На входа на гробището дежури и автомобил на КАТ.
На входа на гробището, както съобщава кореспондентът на „Можем да обясним“, полицейските служители искат паспорт и искат да обяснят целта на посещението, а също така проверяват лични вещи, обяснявайки това като „предотвратяване на терористични операции“.

 

Директорът на ФБК Иван Жданов каза, че погребението е било планирано за 29 февруари, но сътрудниците на Навални не са успели да намерят „нито един човек, който да може да изкопае гроб“ до тази дата. Жданов свърза това с факта, че на 29 февруари Владимир Путин ще отправи послание към Федералното събрание.

 

Според Жданов на семейството на Навални са отказани подходящи зали за сбогуване под различни предлози. Сътрудниците на Навални искаха да проведат сбогуване в залата на Николо-Архангелския крематориум, но когато представителят на политика дойде да подпише споразумението, му казаха, че тази зала е заета и му беше предложена зала на Хованското гробище. Семейството на Навални го изостави.


„Сега нашата основна задача е да проведем погребението“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама