НОВИНИ


Наши учени станаха жертви на хибридна проруска хакерска атака

4 2797 29.02.2024
Наши учени станаха жертви на хибридна проруска хакерска атака
личен архив

Изявени представители на българската научна общност са поредните жертви на хибридна хакерска атака от страна на проруски кибератаки, станали особено популярни в последните дни.


Този път жертва на руската хибридната война стана деканът на Геолого-географския факултет проф. Климент Найденов и писателят и пътешественик Северина Маркова.

 

Двамата са поканени от Генералното консулство на Р България в гр. Одеса, Украйна, за да участват в официалните празници по повод 3-ти март, където им предстоят срещи не само с представители на българската общност, но и с проф. Михаил Брошков - ректор на Аграрния университет в Одеса, с проф. Ярослав Кичук - ректор на Измаилския университет в гр. Измаил и с проф. Вячеслав Труба - ректор на Университета Мечников.

 

Българската делегация ще бъде ръководена от заместник-председателя на Народното събрание г-жа Росица Кирова. Първата предвидена среща е на 02.03 с бесарабските българи в с. Заря, където българското малцинство наброява около 5 000 души.От страна на ГГФ при Софийския университет ще бъдат дарени компютри и книги на българското неделно училище в с. Заря, предава 24 часа. Основната цел е да се осигури възможност за кандидатстване за висше образование на нашите съграждани в страната ни, което се осъществява чрез кандидатстване през онлайн платформите на българските ВУЗ-ове.

 

На деня на националния празник българската делегация ще участва в специална изложба в консулството на страната ни в Одеса, а на 04.03 ще бъде открита паметна плоча на великия Алеко Константинов, който е завършил Юридическия факултет на Университета „Мечников" в Одеса.

 

След като оповестяват официално цялата тази информация в социалните медии, на 28.02.2024 г. българските учени стават обект на ожесточена кибератака, включително е осъществен опит за неправомерен достъп до служебния акаунт на г-жа Северина Маркова, в опит да бъдат откраднати всички нейни лични данни.„От наша страна са предприети всички необходими действия", заяви проф. Климент Найденов. За инцидента е уведомен директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов, администрацията на Народното събрания, както и генералният ни консул в Одеса г-н Светослав Иванов.

 

„Извършват се всички необходими проверки, включително от отдела за Киберпрестъпления на Министерството на вътрешните работи. По неофициална информация, която ни беше предоставена от страна от служителите по сигурността на СУ, IP адресът, от който е инициирана атаката, е на територията на гр. София в квартал "Овча купел".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама