НОВИНИ


Станишев: Номинацията на социалния комисар Никола Шмит за общ кандидат на ПЕС е ясен знак за новата мисия на лявото в Европа

6 2462 01.03.2024
Станишев: Номинацията на социалния комисар Никола Шмит за общ кандидат на ПЕС е ясен знак за новата мисия на лявото в Европа
личен архив

Тя е и нашият отговор на популистите – не със страхове, а със социални решения можем да минем през предстоящите трансформации.


„Номинацията на социалния комисар Никола Шмит за общ кандидат на ПЕС на предстоящите избори за Европейски парламент е ясен знак за новата мисия на социалдемокрацията. След първата и втората индустриални революции, именно левицата извоюва днешната социална държава, а след това и Социална Европа. Сега правото на труд, на достойно заплащане и условия за работа се смятат за даденост от гражданите на Стария континент, но те са резултат на продължителна борба.

 

Днес в света се случват три големи трансформации – зелена, дигитална и демографска. Четвъртата и петата индустриални революции вече се случват и ние не можем да се скрием от тях. Времето има своите предизвикателства и изисква неотложни действия. Важното обаче е не да загубим, а да надградим социалните постижения на Европа. Нужни са спешни социални мерки, както и инвестиции в образованието като универсален изравнител на шансовете. Зеленият преход трябва да е справедлив, а изкуственият интелект да донесе ползи, вместо страхове за загуба на работни места и посягане върху редица етични аспекти.“  

 

Това заяви Сергей Станишев преди началото на конгреса на ПЕС в Рим на 1 и 2 март.

 

На него лявото политическо семейство ще избере своя общ кандидат за предстоящите евроизбори, който ще се изправи в битката за лидерството на ЕК срещу досегашния президент Урсула фон дер Лайен.

 

„Кандидатурата на комисар Шмит е нашият отговор на предизвикателствата на времето.  Десницата е твърде фокусирана върху интереса на капитала и едрия  бизнес – всички инструменти на ЕС са насочени предимно към тях. На фона на това комисар Шмит положи неимоверни усилия за запазване на работните места и доходите в Европа, и за справяне с предизвикателствата, породени от COVID-19. Чрез програмите за краткосрочно възстановяване и чрез акцентирането върху зелените и цифровите сектори, правителствата от лявото политическо семейство успяха да ограничат безработицата, като по този начин осигуриха доходи и перспективи на домакинствата.

В ретроспекция можем смело да заявим, че под натиска на социалистите и на комисаря по работни места и социални права, успяхме да наложим новия дневен ред на Европа – след ковидкризата през 2020 г. за пръв път ЕС прие пакет от мерки, насочени в подкрепа на заетостта и домакинствата, както и за малките и средни предприятия и икономиките на страните-членки – NextGemerationEU – за близо 800 млрд. евро. По механизма SURE в подкрепа на заетостта вече са изплатени над 98 млрд. евро.

 

Естествено, номинацията на Шмит е и нашият отговор на популистите. Спекулирайки със страховете на хората, те вече очакват да пожънат големия успех на европейските избори. Такива прогнози чувахме и през 2019 г.

Но европейските граждани са разумни – те дават доверие на партия и кандидат, които имат решения. А решението в днешния ден са социалните мерки, които да гарантират, че никой няма да бъде изоставен зад борда. Кой по-добре от досегашния „социален министър“ на Европа може да ги знае и да се бори да ги постигне?“.

 

В подкрепа на своя кандидат в италианската столица се събират: германският канцлер – Олаф Шолц, премиерите на Испания, Полтугалия, Дания и Румъния – Педро Санчес, Антонио Коща, Мете Фредериксен и Марсел Чолаку, лидерите на партиите от семейството, евродепутати. Конгресът ще приеме и свой манифест за вота през юни.  

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама