НОВИНИ


Ще се строи АМ „Струма“ извън Кресненското дефиле

4 4736 02.03.2024
Ще се строи АМ „Струма“ извън Кресненското дефиле
АМ "Струма"

България е получила разрешение от Европейската комисия за проектиране и строителство на платното от магистрала "Струма" от Кулата към София, което е извън Кресненското дефиле и минава източно от него. С това се дава възможност да започне работата по последния участък на магистралата между Крупник и Кресна, съобщи регионалното министерство.


Правителството е възложило на министрите на регионалното развитие и на транспорта да предприемат необходимите действия за проектиране и изграждане на този участък от "Струма".


За другото платно на магистрала "Струма" – от София към Кулата, което е извън Кресненското дефиле, тепърва ще се разглеждат възможните алтернативи. Възложено е прединвестиционно проучване.


Всъщност ЕК е одобрила наполовина приетия вариант за трасе още от времето на ГЕРБ – Източен Г10.50. Той предвижда трасето да се раздели на две платна – едното в посока Гърция да мине през съществуващия път Е79 през дефилето, а в посока София да се изгради нов път източно от него. На практика комисията одобрява да започне проектирането и строителството на лявото платно – в посока София – което ще бъде качено по източния склон на Пирин. Експерти алармираха още преди години, че строителството там ще е трудно, тъй като наклоните са големи и ще трябва да се построят множество виадукти.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама