НОВИНИ


Велизар Шаламанов: Има проблем в предоставянето на военна помощ за Украйна

7 3074 02.03.2024
Велизар Шаламанов: Има проблем в предоставянето на военна помощ за Украйна
Велизар Шаламанов

„Има проблеми в предоставянето на военна помощ за Украйна, но те са в координацията между различни министерства и механизма за планиране на такъв тип сложни операции, включително във взаимодействие с нашите съюзници. Това може да бъде преодоляно. Не смятам, че оценката на дейността на българския военен министър Тодор Тагарев може да бъде градена във връзка с предоставяне на помощта за Украйна”. Това заяви бившият военен министър Велизар Шаламанов по NOVA NEWS.


Той бе категоричен, че Тагарев има амбициозна управленска програма, която трябва да демонстрира постигане на резултати в комплектоване на нашата армия със способни военнослужещи, както и развитие на предната територия на НАТО на наша територия.



„Намаляване на американската помощ за Украйна води до отслабване капацитета на страната за отпор на руската агресия. Но има събуждане в Европа, че трябва да има повече помощ за Украйна и че континентът трябва да се замисли за увеличение на способностите за отбрана. Все повече трябва да гледаме към Париж, Берлин, Лондон и към София. Отбраната е отговорност на всички нас, включително и на София”, категоричен бе бившият военен министър.




Относно думите на френския президент Еманюел Макрон, че може да се стигне до изпращане на войници от страните от Европа в Украйна, Шаламанов смята, че това е „стъпка напред”. Според него така Макрон е заявил, че Европа не може да допусне Украйна да загуби тази война.


„Ако Украйна загуби, заплахата за континента нараства. Да не забравяме, че след излизането на Великобритания, Франция е единствената ядрена сила в ЕС и с много опит по целия свят в сферата на сигурността и отбраната. Това може да е възможност на президента Макрон да демонстрира лидерство в сферата на отбраната, на сигурността. Този опит на президента Макрон е планиране по сценарии. Когато изключим който и да е сценарий, може да бъдем изненадани. Основният проблем на Европа, че в тези 24 години на ХХI век бе изненадвана няколко пъти и то стратегически”, каза още Шаламанов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама