НОВИНИ


Кораб, потопен от хутите, застрашава околната среда в Червено море

0 2518 03.03.2024
Кораб, потопен от хутите, застрашава околната среда в Червено море
"Рубимар" ЕПА/БГНЕС

Кораб, собственост на Обединеното кралство, нападнат от хутски бойци миналия месец, потъна в Червено море, потвърдиха в събота военните на САЩ, като повториха предупреждението на международно признатото правителство на Йемен, че товарът на кораба с опасни торове представлява риск за морския живот, предаде "Ройтерс".


Регистрираният в Белиз "Рубимар" е първият загубен плавателен съд, откакто хутите започнаха да атакуват търговски кораби през ноември. Тези нападения с дронове и ракети принудиха корабните компании да пренасочат корабите към по-дългия маршрут около Южна Африка, което наруши световната търговия, забави доставките и повиши разходите.




Потъналият кораб за насипни товари също така "представлява риск от подмолно въздействие върху други кораби, преминаващи през натоварените корабоплавателни пътища на водния път", заяви Централното командване на САЩ в свое изявление в платформата X.


Подкрепяните от Иран хути, които контролират северната част на Йемен и други големи центрове, твърдят, че кампанията им е проява на солидарност с палестинците в Газа.


Нападенията на хутите предизвикаха поредица от удари срещу техните позиции от страна на Съединените щати и Великобритания и накараха други военноморски сили да изпратят кораби в региона, за да се опитат да защитят жизненоважния търговски път през Суецкия канал.


Според изявленията на йеменското правителство и Централното командване на САЩ "Рубимар" е паднал в южната част на Червено море късно в петък или рано в събота.


Преди това американските военни заявиха, че ракетната атака от 18 февруари е нанесла значителни щети на кораба за насипни товари и е причинила нефтено петно с дължина 18 мили (29 км). Корабът е превозвал около 21 000 метрични тона торове, съобщиха от Централното командване на САЩ в събота.


Ахмед Ауад бин Мубарак, външен министър в международно признатото правителство на Йемен в Аден, заяви в публикация на X: "Потъването на "Рубимар" е екологична катастрофа, каквато Йемен и регионът не са преживявали никога досега.




"Това е нова трагедия за нашата страна и за нашия народ. Всеки ден плащаме цената за приключенията на милицията на хутите...".


Международно признатото правителство, което е подкрепяно от Саудитска Арабия, е във война с хутите от 2014 г. насам.

 

Изпускането на такива големи количества тор в Червено море представлява сериозна заплаха за морските обитатели, казва Али Ал-Савалмих, директор на Морската научна станция към Йорданския университет.


Свръхнатоварването с хранителни вещества може да стимулира прекомерния растеж на водораслите, които изразходват толкова много кислород, че обикновените морски обитатели не могат да оцелеят, каза Ал-Савалмих, описвайки процес, наречен еутрофикация.


"Страните от Червено море трябва да приемат спешен план за изготвяне на програма за мониторинг на замърсените зони в Червено море, както и да приемат стратегия за почистване", каза той.


Цялостното въздействие зависи от това как океанските течения изчерпват тора и как той се освобождава от засегнатия кораб, каза Синчън Тони Уанг, доцент в катедрата по науки за Земята и околната среда в Бостънския колеж.


Екосистемата на южната част на Червено море се характеризира с девствени коралови рифове, крайбрежни мангрови гори и разнообразен морски живот.


Миналата година районът избегна потенциална екологична катастрофа, когато Организацията на обединените нации извади над 1 милион барела нефт от разлагащ се супертанкер, закотвен край бреговете на Йемен. Този вид операция може да се окаже по-трудна при сегашните обстоятелства.


Нападенията на хутите разпалиха страховете, че войната между Израел и Хамас може да се разпространи и да дестабилизира целия Близък изток.

В отделен доклад агенцията UKMTO съобщи, че е получила сигнал за нападение на кораб на 15 морски мили западно от йеменското пристанище Моха.


"Екипажът вдигна кораба на котва и беше евакуиран от военните власти", се казва в консултативна бележка на UKMTO.





Италианското министерство на отбраната също съобщи, че един от военните ѝ кораби е свалил дрон, летящ към него в Червено море.


Междувременно Министерството на транспорта на хутите заяви, че в резултат на действията на американските и британските военни кораби е имало "срив" в подводните комуникационни кабели в Червено море. То не даде повече подробности.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама