НОВИНИ


Германия разследва изтичане в Русия на аудиозапис, за който се твърди, че показва разговори за помощ за Украйна

5 2767 03.03.2024
Германия разследва изтичане в Русия на аудиозапис, за който се твърди, че показва разговори за помощ за Украйна
Олаф Шолц

Германските власти разследват изтичането на аудиозапис, в който германски военни офицери уж обсъждат подкрепа за Украйна, включително потенциалното използване на ракети "Таурус".


Канцлерът Олаф Шолц нарече това "много сериозен въпрос", след като аудиозаписът беше публикуван в Русия, и добави, че германското правителство работи за изясняване на инцидента "много внимателно, много интензивно и много бързо", съобщи германската информационна агенция ДПА.



В 38-минутния запис, публикуван от руската държавно контролирана медия Russia Today, военни офицери обсъждат въпроса как Украйна може да използва крилатите ракети с голям обсег "Таурус", съобщи Асошиейтед прес. Берлин не е склонен да снабди Киев с мощните ракети - въпрос, който разцепва правителствената коалиция в страната.

 

Дебатът за помощта за Украйна се разгорещи в Берлин, тъй като Украйна се сблъска с неуспехи на бойното поле именно заради намалялото въоръжение, а последният пакет от американска военна помощ за Украйна затъна в политически дебати в Конгреса.

 

В противоречивия аудиозапис, публикуван от главния пропагандатор на Путин на Russia Today Маргарита Симонян, която съвсем скоро плашеше в ядрена бомба, служители от германските въоръжени сили, Бундесвера, обсъждат как военновъздушните сили биха могли да осигурят техническа подкрепа за доставката на ракети "Таурус" след хипотетично политическо решение на канцлера Шолц.

 

По време на записания разговор се съобщава, че военните са обсъдили и възможни цели, включително Керченския мост, свързващ Русия и окупирания Крим.



Службата за военно контраразузнаване на Германия е започнала разследване, за да установи "дали е възможно да са били прихванати вътрешни комуникации в рамките на военновъздушните сили", съобщиха от германското министерство на отбраната в събота.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама