НОВИНИ


Одеса посрещна зам.-председателя на НС с ракетна опасност заради руските удари

3 3076 03.03.2024
Одеса посрещна зам.-председателя на НС с ракетна опасност заради руските удари
Росица Кирова БГНЕС

В 12 часа днес в сградата на генералното консулство на България в Одеса трябваше да започне среща на представители на българската общност в Одеска област със зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, представители на Столичния общински съвет, на Софийския университет. В 11:53 ч. обаче градските власти на Одеса обявиха тревога за ракетна опасност за града и областта. Всички гости останаха в залата и срещата протече.


Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 година. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

 

Междувременно броят на жертвите на руското нападение срещу жилищна сграда в Одеса вчера нарасна на десет души. Това съобщи Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна във Facebook, предаде Укринформ. В Одеса и Одеска област 3 март е обявен за ден на траур, пише "Бесарабски фронт".

 

Сред жертвите има три деца. Едното е на 3 години, другото - на три месеца, третото - на 8 месеца. Сред жертвите на руските терористични сили, станаха съпругата и синът на баптисткия презвитер Сергий Гайдаржи, украински българин от село Делжилер. Мъжът и най-голямата му дъщеря са оцелели като по чудо, предаде "Бесарабски фронт".



Срещата е организирана от генералния консул на България в Одеса Светослав Иванов и Националния пресклуб на БТА.

 

"България е там, където има хора, които носят нашия дух и нашите традиции", заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова в Одеса, предаде БТА.

 

По думите на Кирова в Одеса още отекват стъпките на българските възрожденци и на това място огромна част от българите са потърсили убежище и късче земя, където могат да се развиват свободно преди почти 200 години.

 

Тя разказа за срещата си с българската общност в село Заря (Камчик) вчера. "Там хората ми показаха, че България е там, където има хора, които носят нашия дух и нашите традиции", подчерта зам.-председателят на българския парламент.

 

"Мога само да изразя своето възхищение към българите в Украйна, българите – украински граждани, и всичко, което те правят за България. Може би нашата държава е длъжник на всички българи зад граница, нещо, което можем със съвместни усилия да поправим".

 

Кирова поздрави българите за национални празник и изрази своето съчувствие и тъга на всички, загубили живота си, включително и представители на малцинствата "в тази изключително страшна война, защото тя ни показва, че и в 21-и век някой може със силата на оръжието да се опита да прекрои границите на съвременния свят и със силата на оръжието да постави своите условия". 

 

"Нека си пожелаем здраве, сила и едно мирно и синьо небе над Украйна“, заяви Кирова.

 

"В тази война трябва да победи духът, трябва да победи онази справедлива кауза, която ни казва, че не трябва да се убива, че трябва да уважаваме правото на всеки да се самоопределя, която ни казва, че не можем да допуснем такава агресия, да губим всеки ден човешки животи, каза заместник-председателят на Народното събрание.



На срещата в Генералното консулство присъстваха представители на местното самоуправление и на обществеността от български произход: кметът на град Болград Сергей Димитриев, ректорът на Одеския държавен аграрен университет Михаил Брошков, ректорът на Измаилския държавен университет Ярослав Кичук, директорът на Болградската гимназия "Георги Раковски" Снежана Скорич, директорът на Всеукраинския център за българска култура в град Одеса Димитър Терзи, отговорният секретар и вицепрезидент на Асоциацията на българите в Украйна Михаил Радев, председателят на Конгреса на българите в Украйна Юрий Граматик, председателят на Българското народно събрание в Украйна Валерий Твердовски, председателят на Асамблеята на българите в Украйна и редактор на вестник "Роден край" Дора Костова,  председателят на Измаилската българска община "Света София" Николай Иванов, председателят на Кировоградската областна българска организация "Нашите хора" Сергей Осадчий, директорът на Измаилското БНУ "Светлица" Светлана Кравченко.

 

На срещата участваха и генералният консул на България в град Одеса Светослав Иванов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, столичният общински съветник Драгомир Младенов, деканът на Геолого-географския факултет на СУ "Свети Климент Охридски" Климент Найденов, българските писатели Йордан Евтимов и Северина Маркова.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама