НОВИНИ


Проф. Атанас Семов: В съдебната система има достатъчно нравствен и професионален ресурс, за да може да се очисти

11 2720 04.03.2024
Проф. Атанас Семов: В съдебната система има достатъчно нравствен и професионален ресурс, за да може да се очисти
Проф. Атанас Семов, член на Конституционния съд Стопкадър: bTV

"В съдебната система има достатъчно реален, нравствен и професионален ресурс, за да може да се очисти, ако я пощадим от политическа намеса."


Това мнение изрази в ефира на bTV проф. Атанас Семов, член на Конституционния съд.

 

"Не цялата съдебна система е това, което се показва в последните месеци и години. В съдебната система има все още почтени и подготвени хора и на тях трябва да се даде кураж, че обществото разчита на тях", подчерта специалистът.




По думите му политическият живот е давал повече кураж на онези, които могат в тайно коридорче, кръчма или заведение да редят не просто дела, а съдбата на нацията.

 

Експертът подчерта, че вчера на Шипка е имало различни хора - много страст и това е разбираемо. "На Шипка имаше ясно развят байрак на националната независимост и отстояването на българското с нетърпимост не просто към пренаписването на историята, а задраскване на личности от историята. Ако сме мъдър народ, би трябвало добре да разберем разликата между Русия и император Александър II, СССР и днешна Русия на президента Владимир Путин", категоричен бе проф. Семов.

 



"Масовият българин все по-силно вее байрака на нетърпимост към отмяна на миналото и към всеки вид политическо прислужване. Ние сме народ не просто със забележителни качества, но и с много богата история, която ни е научила на много неща - ако сами не ковем съдбата си, тя няма как да е добре. Оставим ли друг да пише българското настояще, не ни очаква добро бъдеще", смята конституционалистът.

 

Според него няма смисъл да се говори за историческата памет, ако не ни зарежда с мъдрост - да не се търпят никакви поробители и да не се търсят поробители сами, ако ние понякога го правим.

 



"Във всяка политическа линия, която се свързва и реална представлява някого другиго, не е национална политическа линия. Дали някои ще бъде представител или под някаква друга форма зависим и теглещ ни в посока Москва или Брюксел - няма никаква разлика", подчерта проф. Семов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама