НОВИНИ


Институтът INSAIT обяви стартирането на чат приложението на BgGPT

3 2566 04.03.2024
Институтът INSAIT обяви стартирането на чат приложението на BgGPT
Pixabay

Институтът INSAIT обяви стартирането на чат приложението на BgGPT. Първият езиков модел от последно поколение на български език вече може да се ползва от всеки безплатно на адрес https://chat.bggpt.ai.


GPT-технологията представлява кулминационна точка в развитието на изкуствения интелект и подобрява начина, по който обществото взаимодейства с информацията, отбелязват от института.

 

Институтът INSAIT към Софийския университет “Св. Климент Охридски“ обяви създаването на първия езиков модел на български език през януари. Проектът генерира солиден интерес – само за няколко дни хиляди граждани и стотици български държавни и частни организации заявиха достъп до технологията и чата, изтъкват от института в съобщение, изпратено до медиите.

 


Преди две седмици INSAIT публикува езиковия модел зад BgGPT за свободно ползване. Технологията вече се инкорпорира от бизнеса, като отзивите са, че тя може да се настрои от компаниите за специфични нужди в рамките на няколко часа и с минимален изчислителен и финансов ресурс.

 

След такава стъпка (т. нар. fine-tuning) BgGPT работи на сходно ниво с най-мощните модели като GPT-4 за специфичната задача, въпреки че е стотици пъти по икономичен като хардуерни нужди. Тази функционалност позволява на българските компании и институции да внедряват изкуствен интелект почти безплатно в сравнение с огромните разходите, нужни за настройка и използване на затворени модели (напр. като тези на OpenAI).Друго преимущество е, че BgGPT може да се използва изцяло в рамките на дадена организация, като по този начин поверителните данни не се споделят с трети страни, подчертават от института. BgGPT надгражда над отворения модел Mistral-7B, като този процес включва не само обучение с множество данни на български (т.нар. continuous pre-training), но и редица иновации, които ще бъдат публикувани във водещи технологични и научни форуми.

 

Публичният достъп до чата на BgGPT и моделите зад него са част от мащабната стратегия на INSAIT за развитието и внедряването на изкуствения интелект в България. В този контекст INSAIT партнира с десетки български частни и държавни организации, които предоставят публични данни - например НАП, АПИС, „Просвета“, „Lex.BG“ и други.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама