НОВИНИ


Австрия ще изчака за сухопътния ни Шенген, заяви вътрешният министър на страната

6 2638 04.03.2024
Австрия ще изчака за сухопътния ни Шенген, заяви вътрешният министър на страната
Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер БГНЕС

Австрия ще изчака резултатите от отварянето на Шенгенското пространство към България и Румъния по въздух и вода и едва след това ще разсъждава върху отварянето на сухопътните граници.


Това заяви австрийският вътрешен министър Герхард Карнер преди днешната среща на ресорните министри в Брюксел.

 

"След дълги преговори със София и Букурещ постигнахме компромис в края на миналата година, но все още не знаем как ще заработи Шенген от края на март", посочи Карнер. По думите му всичко останало би било прибързано и контрапродуктивно.



Европейската комисия призовава Австрия да се откаже от блокирането на двете държави за влизането им в шенгенското пространство и по суша.

 

Сред условията на Виена е двете страни да приемат обратно регистрирани бежанци, пребиваващи сега в Австрия, както и гарантирането на сигурността по външните граници на ЕС и допълнителни служители на граничната агенция Фронтекс.



Карнер коментира освен това, че ЕС трябва да разреши екстрадирането на мигранти без право на убежище в Афганистан и Сирия.

 

"Близо две трети от молбите за статут у нас са на граждани от тези две държави", отбеляза Карнер, който е член на консервативната народна партия. От коалиционния партньор Зелените веднага дойде опровержение, че министърът на вътрешните работи не изразява позицията на правителството.

 

В Австрия тази година се провеждат парламентарни избори. В проучванията стабилно води крайнодясната "Партия на свободата".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама