НОВИНИ


43 държави поискаха международно разследване на смъртта нa Навални и обвиниха директно Путин

19 2930 04.03.2024
43 държави поискаха международно разследване на смъртта нa Навални и обвиниха директно Путин
БГНЕС

Повече от 40 държави поискаха независимо международно разследване на смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални и заявиха, че президентът Владимир Путин носи цялата отговорност, предаде АФП.


Сред страните, които изразиха възмущението си от трагичната кончина на Навални в Съвета по правата на човека на ООН, бяха членовете на Европейския съюз, Съединените щати, Великобритания, Украйна, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Норвегия.
 

Критично настроеният към кремълския режим политик, който почина в арктическа затворническа колония, беше погребан в Москва на 1 март, заобиколен от множество предизвикателни опечалени, които скандираха името му.



"Възмутени сме от смъртта на Алексей Навални, за която крайната отговорност носят президентът Путин и руските власти", отбеляза посланикът на ЕС Лоте Кнудсен пред органа по правата на човека на ООН от името на 43 държави.

 

"Русия трябва да позволи провеждането на независимо и прозрачно международно разследване на обстоятелствата на внезапната му смърт. Неочакваната и шокираща смърт на Навални е още един знак за ускоряващите се и систематични репресии в Русия", каза още Кнудсен.



Страните коментираха, че са силно обезпокоени от "системното потискане на гражданското общество" и репресиите срещу политическата опозиция в Русия и в чужбина.

 

Те настояха Русия незабавно и безусловно да освободи всички политически затворници, правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, задържани за мирно упражняване на човешките си права и за противопоставяне на руската война в Украйна.
 

"Призоваваме Руската федерация да сложи край на този климат на безнаказаност и да създаде безопасна среда за политическата опозиция и критичните гласове", се посочва в изявлението.



"Политическото ръководство и властите на Русия трябва да бъдат подведени под отговорност. Смелостта, саможертвата и непоколебимата отдаденост на Навални на каузата на справедливостта, свободата и демокрацията никога няма да бъдат забравени", подчерта Кнудсен.

 

Смъртта на водещия критик на Кремъл беше обявена на 16 февруари, докато Путин провеждаше кампания за осигуряване на нов шестгодишен мандат на изборите в средата на март, на които няма да срещне реална конкуренция.
 
 
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама