НОВИНИ


Бойко Найденов: Убийствата на Нотариуса и Алексей Петров може да са свързани

1 2484 05.03.2024
Бойко Найденов: Убийствата на Нотариуса и Алексей Петров може да са свързани
скрийншот

"Убийствата на Мартин Божанов и Алексей Петров може да са свързани, може и да не са". Това обясни Бойко Найденов - бивш директор на Национална следствена служба и бивш зам. главен прокурор пред БНТ.


"Почти месец след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, не се знае до къде се е стигнало изобщо, тъй като все пак е човек, убит по един брутален начин в центъра на София. Друго знаково убийство - това на Алексей Петров, което стана преди няколко месеца, също се замесва по някакъв начин в дейността на Божанов. Тези два случая може и да са свързани, може и да не са, но все още нямаме отговор", коментира Найденов. 

 

По думите му, друг проблем е това, което излезе като свидетелски показания, че има проблем в съдебната власт.

"Било е налице някакъв нерегламентиран натиск от страна на някакви групи върху членове на правораздаването. Този момент, този проблем също не е решен и виждаме, че се създават комисии, работи се уж по това, но в крайна сметка се забравя, че единственият орган в страната, който би могъл да реши този проблем, е прокуратурата, която е част от съдебната власт."

"На трето място е политическият елемент, тъй като политиците се изправят пред двата по-долни проблема, защото това е част от тяхната работа", смята Найденов.

 

Той коментира и разследването на обвинител номер 1 и неговите заместници, свързани с аферата "Осемте джуджета":

 

"Хипотетично всеки би могъл да попречи на разследване и всеки би могъл да реши някакво разследване. В момента само може да разсъждаме дали и защо Борислав Сарафов, който в момента изпълнява функциите на главен прокурор, също би могъл да обясни и предполагам, че той не е човек, който ще тръгне да пречи на разследването. Но в крайна сметка говорим за законова база. Не виждам той да попречи на едно такова разследване, ако има събрани факти и доказателства.", каза той

 

Застреляният през август Алексей Петров беше обсъден в третото заседание на парламентарната комисия за дейността на Мартин Божанов-Нотариуса. В четвъртък бяха изслушани Ивайла Бакалова, която разкри Нотариуса с помощта на Антикорупционния фонд през юни 2021 г., и мъжът ѝ Веселин Денков. Той лежа 9 месеца в ареста, а Божанов отправи оферта от 100 хил. евро за освобождаването му.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама