НОВИНИ


Владислав Панев: Африка може да се превърне в "новата" Азия

2 2319 05.03.2024
Владислав Панев: Африка може да се превърне в
личен архив

„Африка може да се превърне в новата Азия, ако нейните лидери успеят да използват икономическия ѝ потенциал и осигурят по-добра инфраструктура.“


Това заяви българският депутат от „Зелено движение“ Владислав Панев в интервю за Нигерийската информационна агенция (NAN) в Абуджа по време на 5-дневното си посещение в Нигерия по покана на Нигерийското национално събрание.


Панев, който е и председател на парламентарната група за приятелство България-Нигерия, заяви, че поканата е отправена, за да може групата да обсъди начини за по-нататъшно развитие на двустранните отношения между двете страни.

 

Панев заяви, че българските предприемачи ще инвестират в Нигерия, за да подобрят нейната инфраструктура и да укрепят още повече над 60-годишните отношения между двете страни.


"Готови сме да инвестираме тук, в Нигерия. Нашите инфраструктурни компании и енергийни компании - възобновяеми, мрежови - са готови да инвестират в поддържането на нигерийската мрежа.
"Също така, нашите индустриални компании, фармацевтични компании са готови да инвестират в Нигерия.
"Вярвам, че просперитетът на Нигерия и Африка ще дойде от по-добрата инфраструктура и по-добрите отношения между самите африкански държави. Също така вярвам, че Африка е новата Азия.

 

"Вярвам, че преди 30 години Азия е била на нивото на икономическо развитие, на което е Африка в момента. Вярвам, че след 30 години Нигерия ще достигне нивото или има потенциала да достигне нивото на страни като Китай и други проспериращи азиатски страни. Ето защо сега е подходящият момент да инвестираме тук въпреки всички трудности, въпреки финансовите проблеми и т.н.", заяви той.


Относно това колко са готови да инвестират българските предприемачи в Нигерия, Панев каза: "Не разполагам с точни данни, но смятам, че търговията ни с Нигерия е в милиони щатски долари. Преди 30 години брутният вътрешен продукт на България беше 1000 щатски долара на глава от населението годишно. В момента той е 16 000 щатски долара на глава от населението. Така че нашият потенциал за инвестиции в Нигерия и страни като Нигерия е огромен."

 

"Също така нашите специалисти и компании са много добре позиционирани в Европа и вярвам, че те могат да бъдат добре позиционирани и в Африка, в ключови сектори на нигерийската инфраструктура и енергетика, които ще направят Нигерия просперираща."
Той призова за развитие и подхранване на отношенията между хората на всички нива, тъй като те имат потенциала да осигурят национален растеж и напредък.


Той заяви, че това, което е допринесло за стабилността на България, е способността на нейните лидери да включат различните етнически групи в страната.


Според него всеобхватността на лидерите е довела до взаимно разбиране и уважение към всички. "Ако се държиш добре с другите, тогава те ще те оценят, обаче през тези сто години имахме своите проблеми. Сега в делегациите ни има един етнически турчин, който е виден член на нашия парламент."

 

"Можем свободно да обсъждаме въпросите от миналото и бъдещето с всички етноси, които живеят в България. Така че добрите отношения между различните етноси в България запазиха България непокътната през последния век и това е основната причина за нашето единство", каза той. 
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама