НОВИНИ


Германия, Украйна и ракетите "Таурус" - Кремъл отново бълнува и заплашва

10 2745 05.03.2024
Германия, Украйна и ракетите
Путин, Песков и Лавров

В понеделник Германия обвини Русия, че е разпространила прихванат запис на германски военни дискусии за това как да подкрепят Украйна срещу инвазията на Кремъл в опит да раздели Европа, предаде "Ройтерс".


Миналата седмица руски медии публикуваха аудиозапис на среща на висши германски военни, на която се обсъждат оръжия за Украйна и потенциален удар от страна на Киев по мост в Крим.


Германия потвърди автентичността на 38-минутния разговор, като заяви, че разследва това, което нарече очевиден акт на подслушване от страна на Русия, който е част от "информационна война".




Участниците в разговора обсъждат евентуалната доставка на крилати ракети "Таурус" на Киев, която канцлерът Олаф Шолц публично отхвърли. Те обсъждат и как Франция и Великобритания доставят и експлоатират свои собствени крилати ракети с по-малък обсег.


Макар че до момента има малко публични реакции от страна на съюзниците, според анализатори записът вероятно ще обтегне връзките, като се има предвид, че това е поредният сериозен пробив в сигурността и разкрива степента на нежелание на Германия да се ангажира твърде много във войната.

"Тази хибридна атака имаше за цел да породи несигурност и да ни раздели", заяви в понеделник говорител на правителството. "И точно това няма да позволим. Ние сме в постоянен контакт с нашите партньори".


Москва обвинява "колективния Запад", че използва Украйна, за да води марионетна война срещу Русия. НАТО твърди, че помага на Украйна да се защити от агресивна война.
Говорителят на британския премиер Риши Сунак заяви пред репортери, че изтичането на информация е въпрос, който Германия трябва да разследва, и че Великобритания ще продължи да работи с Германия в подкрепа на Украйна.

Все пак той добави, че Великобритания е първата страна, която е предоставила на Украйна прецизни ракети с голям обсег на действие "и ние бихме насърчили нашите съюзници да направят същото".


Тобиас Елууд, депутат от Консервативната партия и бивш председател на парламентарната комисия по отбрана, заяви в предаването Radio Four Today на BBC, че Русия вероятно не е научила нищо, което вече да не е знаела, чрез изтичането на информация, като се имат предвид обширните ѝ шпионски операции.





"Това не пречи в дипломатическите коридори между Германия и Великобритания, а и в НАТО, да се водят сериозни разговори за причините, поради които това изобщо се е случило", каза той.


В последно време Германия претърпя няколко смущаващи изтичания на информация за сигурността - в края на 2022 г. властите арестуваха служител на германската служба за външно разузнаване, когото подозираха в шпионаж в полза на Русия.


"Това е предупредителен сигнал, че сме обект на посегателство от страна на (руския президент) Путин", заяви в понеделник министърът на финансите Кристиан Линднер.


ГЕРМАНСКИЯТ ПОСЛАНИК Е ПРИЗОВАН?


В понеделник Кремъл заяви, че записът показва, че въоръжените сили на Германия са обсъждали планове за нанасяне на удари по руска територия, и постави под въпрос дали Шолц е контролирал ситуацията.


"Самият запис казва, че в Бундесвера се обсъждат по същество и конкретно планове за нанасяне на удари по руска територия", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.


"Тук трябва да разберем дали Бундесверът прави това по собствена инициатива. Тогава въпросът е: доколко контролируем е Бундесверът и доколко Шолц контролира ситуацията?" Песков каза: "В момента се наблюдава, че Шолц не е в състояние да се справи с тази задача".


Според него и двата сценария са "много лоши. И двата още веднъж подчертават прякото участие на страните от колективния Запад в конфликта около Украйна".


Говорителят на германското правителство нарече обвиненията в подготовка на война "абсурдна" пропаганда.


"Руснаците бяха изплашени от обратния завой на Олаф Шолц миналата година по отношение на изпращането на бойните танкове "Леопард 2", пишат в информационна бележка анализаторите от "Евроинтелект". "Сега те искат да се уверят, че той ще се придържа към позицията си по отношение на ракетите "Таурус".





В изявление на руското външно министерство се казва, че то е поискало обяснение от посланика на Германия Александър Граф Ламбсдорф относно дискусията. То не съобщава как е отговорил посланикът.


За втори път през изминалата седмица Москва се нахвърли върху това, което смята за доказателство за намерението на Запада да атакува директно Русия.


След като френският президент Еманюел Макрон подхвърли възможността европейските държави да изпратят войски в Украйна, съюзниците на Путин заявиха миналата седмица, че всички френски войски ще срещнат смърт и поражение като войниците на Наполеон, които нахлуват в Русия през 1812 г.


В речта си в четвъртък Путин заяви, че западните държави рискуват да провокират ядрена война, ако изпратят войски да се бият в Украйна.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама