ПОЛИТИКА


Politico: Нов шпионски скандал, че Русия е използвала сръбски агент, за да проникне в ЕС

2 6174 05.03.2024
Politico: Нов шпионски скандал, че Русия е използвала сръбски агент, за да проникне в ЕС
Новица Антич

Руското разузнаване използва сръбски агент, за да проникне в институциите на ЕС и да разпространи прокремълски приказки за руска инвазия в Украйна.


Според документи през октомври 2023 г. сръбският гражданин Новица Антич умишлено е работил в тясно сътрудничество с руските разузнавателни служби и се е срещал с европейски служители в Брюксел, по-специално с членове на Европейския парламент.

Тези депутати включваха германския депутат от Зелените Виола фон Крамон-Таубадел, италианския депутат социалист и демократ Алесандра Морети и словашкия член на консервативната група на Европейската народна партия Владимир Билчик.

 

В брифинга на разузнаването няма нищо, което да предполага, че евродепутатите са знаели за връзките на Антич с ФСБ.

 

Антич, председател на Сръбския военен профсъюз, също се срещна с представители на профсъюзите EUROMIL и EPSU, които представляват членове на въоръжените сили и служители на държавната служба в ЕС.


Според брифинг на западното разузнаване Антич е активен „агент за влияние“ на ФСБ. Антич работи в тясно сътрудничество с офицер от ФСБ на име Вячеслав Калинин, руски гражданин и главен редактор на Veteran News, уебсайт, специализиран в новини за военни ветерани.

 

Докато брифингът на разузнаването подчертава по-специално действията на Антич, той отбелязва, че Калинин е вербувал други хора, без да уточнява колко и в кои държави.

 

Калинин покани Антич в Русия за среща с висшето руско военно ръководство през 2019-2020 г. Първоначално се фокусираха върху влиянието върху сръбското гражданско общество, двамата разшириха работата си, за да включат европейски профсъюзи и организации на ветерани, а през последните месеци и членове на Европейския парламент.

 

 

Антич е отявлен критик на сръбската армия, който изпадна в немилост на политическото ръководство на страната, в момента е в ареста по неуточнени обвинения, съобщава новинарският уебсайт Balkan Insight.

 

Антич е бил уволняван от сръбската армия два пъти през последните пет години. Според изданието той е обявил гладна стачка в знак на протест срещу задържането му. Адвокатът на Антич отказа да съобщи по какви обвинения той е задържан.

 

Новината, че Антич е имал срещи в Европейския парламент, подчертава уязвимостта на този орган. Politico наскоро съобщи, че е открит шпионски софтуер в мобилните телефони на двама евродепутати, включително бившия френски министър по Европа Натали Лоазо, която председателства подкомисията по отбраната.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама