НОВИНИ


Николай Стайков: Има опасност да изгорят едни полицаи и магистрати на ниските нива без да се стигне до високите

5 4226 05.03.2024
Николай Стайков: Има опасност да изгорят едни полицаи и магистрати на ниските нива без да се стигне до високите
скрийншот

„Съществува опасност да се профанизира самото разследване и да бъде отрязано селективно на нивото, на което е удобно на политиците, т.е. да изгорят едни полицаи и магистрати на ниските нива, но да не се стигне до високите нива“. Това притеснение изрази в ефира на Дарик радио журналистът от Антикорупционния фонд (АКФ) Николай Стайков.


Според него трябва да има политическа воля за осветяването на мрежата на влияние на кръговете около Нотариуса.

Мартин Божанов, добил известност с това прозвище бе показно разстрелян на 31 януари в столицата.

 

Името му публично нашумя именно покрай разследване на АКФ през 2021 г., от което стана ясно, че посредници искат от манекенката Ивайла Бакалова 100 000 евро, за да се уреди домашен арест на задържания й съпруг Веселин Денков. Едно от споменатите имена тогава бе това на Божанов.

 

След убийството му стана ясно, че е стопанисвал частен клуб SS за магистрати, а от АКФ разпространиха снимки и на служители с униформи, заснети пред клуба. „Самият факт, че клубът е бил охраняван (от служители на МВР – бел. ред.) на нас ни е известен отдавна. Още през 2021 г., когато осветихме Нотариуса като брокер на услуги в спецправосъдието, още тогава говорихме със свидетелите, които няколко месеца след това се оказаха свидетели на проверката, инициирана от Бойко Рашков (тогава вътрешен министър – бел. ред.). Много разчитахме, че след подновения интерес към личността и бизнеса на Божанов ще има и разследване, но за съжаление виждаме добре познатата схема на невъзможност или нежелание“, обясни Стайков.

 

Той допълни, че тази информация е била сведена до знанието на разследващите от въпросните свидетели още 2021 г., после е изпратена в Софийската градска прокуратура, която две години не повдига обвинение.

 

През януари т.г. Божанов е убит, а от прокуратурата мимоходум уточниха, че тъкмо са щели да го привлекат под наказателна отговорност и „уличното правосъдие“ го е достигнало. „За съжаление в момента виждаме, че институциите, които имат пряко отношение не разкриват нищо, включително и информацията за SS клуба като затворен клуб за магистрати и полицаи, тази информация не дойде от прокуратурата и полицията, дойде от нас“, каза Стайков.

Той определи като „обречена“ ситуацията, в която прокуратурата трябва да разследва обвинител №1. Името на и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов се споменава в контекста и на казуса „Нотариуса“, и на аналогичния - „Осемте джуджета“.

 

„Това прокуратурата да разследва главният прокурор звучи като Светият Синод да разследва патриарха – една обречена кауза, в една йерархична структура, която действа на изключително централизиран принцип, да не кажа военен“, обясни журналистът.

 

Според него в момента се разчита на това медийният интерес да отмине, за да имат заинтересованите медиен комфорт и тишина. „Медиен комфорт засега няма, по-скоро има политически“, каза Стайков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама