НОВИНИ


Китай увеличава бюджета си за отбрана със 7,2%

0 2535 05.03.2024
Китай увеличава бюджета си за отбрана със 7,2%
БГНЕС

Китай обяви, че увеличава бюджета си за отбрана със 7,2%. Досега той възлизаше на 1,6 трилиона юана (222 милиарда долара), а повишението е със същия процент, както преди година. Китай остава на второ място по военни разходи в света след САЩ, съобщи Асошиейтед прес.


Данните бяха оповестени на започналата днес годишна сесия на Общокитайското събрание на народните представители (китайския законодателен орган - бел. ред.). Смята се, че официалният размер на бюджета за отбрана отразява само част от реалните разходи на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) - като се вземат предвид финансовите средства, изразходвани за изследвания и разработки и за покупки на оръжие от чужбина, сумата най-вероятно ще нарасне още повече.

 

"Ще направим така, че усилията за цялостна модернизация на нашата отбрана и въоръжени сили и за интегриране и укрепване на нашите национални стратегии и стратегически възможности да стъпят на още по-солидна финансова основа", заяви пред Събранието министър-председателят Ли Цян.



Напрежението със САЩ, Тайван, Япония и други съседи в съчетание с надпреварата за надмощие в стратегическия регион на Южнокитайско море са причината Китай да инвестира все повече средства в изграждането на високотехнологична армия, въоръжена с изтребители стелт и самолетоносачи, и разполагаща с увеличен ядрен арсенал.

 

За времето от 2015 г. китайският бюджет за отбрана на практика отбеляза двоен ръст, независимо от осезаемия спад на стопанския растеж през периода. Китайската икономика среща трудности в справянето с проблеми като младежката безработица и срива на пазара на имотите.

 


През по-голямата част от първото десетилетие на новия век военният бюджет нарастваше с двуцифрени проценти, но когато икономическият растеж започна да навлиза в застой, беше намален и отделяният дял от брутния вътрешен продукт за отбрана. В обръщението си към депутатите Ли постави цел за икономически растеж за тази година от 5%, но призна, че ще бъде трудно тя да се постигне.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама