НОВИНИ


Съдът в Хага издаде заповеди за арест на командващия руската далечна авиация и командващия Черноморския флот

11 2698 05.03.2024
Съдът в Хага издаде заповеди за арест на командващия руската далечна авиация и командващия Черноморския флот
Сергей Кобилаш, Виктор Соколов

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповеди за арест на командващия далечната авиация на руските въздушно-космически сили генерал Сергей Кобилаш и командващия Черноморския флот адмирал Виктор Соколов.


Те са заподозрени в престъпления, извършени по време на войната в Украйна между 10 октомври 2022 г. и 9 март 2023 г.


„Има разумни основания да се смята, че двамата заподозрени са отговорни за ракетни атаки, извършени от сили под тяхно командване срещу украинска енергийна инфраструктура най-малко от 10 октомври 2022 г. до 9 март 2023 г. През това време е имало предполагаема кампания на атаки срещу множество електроцентрали и подстанции в Украйна, извършена от руски военни сили“, се казва в доклада.


Предварителният съдебен състав на МНС заключи, че ударите са насочени срещу цивилни цели, „и за тези цели, които биха могли да се квалифицират като военни цели, очакваната вреда за цивилни е била очевидно прекомерна в сравнение с очакваното военно предимство“.


Кобилаш и Соколов са заподозрени във военни престъпления за „нападение срещу цивилни обекти, причиняване на прекомерни случайни вреди на цивилни лица или щети на цивилни обекти, както и престъпления срещу човечеството“.


Според националния оператор Ukrenergo от октомври 2022 г. до април 2023 г. руските войски са изстреляли повече от 1200 ракети и дронове по енергийни съоръжения в Украйна. В резултат на това до средата на ноември почти половината от енергийната система беше изключена, оставяйки жителите на Украйна без светлина и топлина. Към юни 2023 г. Киевското училище по икономика оцени общите щети на енергийната система на страната на 8,8 милиарда долара.


По-рано Службата за сигурност на Украйна заяви , че е събрала доказателства за участието на Кобилаш в обстрела на украински цивилни цели. Според украинското разследване Кобилаш, „следвайки инструкциите на висшето военно-политическо ръководство на Русия за унищожаване на украински градове“, е дал заповеди за масирани ракетни удари по жилищни сгради, болници и критични инфраструктурни обекти на територията на Украйна.


През септември 2023 г. украинските сили за специални операции заявиха, че Виктор Соколов е бил убит при ракетна атака срещу щаба на руския Черноморски флот в Севастопол. Няколко дни по-късно руското министерство на отбраната публикува снимки и видео, от които става ясно, че Соколов е участвал в заседание на колегията на министерството.

 

През март 2023 г. Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин. Той, както и президентският комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова, са заподозрени в незаконно депортиране на деца от окупираните територии на Украйна в Русия.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама